Stimevis af døde fisk skyller op på strandene langs Limfjorden

Fritidsfiskere og strandgæster har fundet tusindvis døde fisk og hummere i meterhøje bunker ved Limfjorden. Det skyldes formentlig iltsvind.

Tusindvis af døde fisk flød i vandkanten og skyllede op langs Limfjordens bredder. Derfor droppede Anette Krog Poulsen sin planlagte badetur. (Foto: Anette Krog Poulsen © Privatfoto/DR Midt & Vest)

En omfattende fiskedød i Limfjorden skyldes formentlig iltsvind.

Fisk og hummere er blevet kvalt, fordi vand uden ilt fra bunden af Limfjorden er trængt ud mod bredderne af fjorden, uden at fiskene har kunnet nå at flygte.

- Der er IKKE konstateret giftige alger i fjorden, så iltsvind er altså den sandsynlige forklaring, lyder det fra miljøtekniker Bent Jensen ombord på miljøskibet Limgrim. Miljøskibet er netop nu på togt på fjorden for at undersøge miljøforholdene.

Tusindvis af døde fisk

Det er især i Thisted Bredning og nær Vilsund, at fritidsfiskere og strandgæster har fundet mange døde fisk og hummere.

Karl Klausen er en af dem, som har set, hvordan hundredvis af fisk døde er skyllet i land. Han har smidt erhvervsfiskergarnet på hylden og er skiftet over til fritidsfiskestangen. Nu fører han dagbog over sine fisketure. Dagbogen afslører en grim udvikling i vandmiljøet.

- I pinsen var vi taget til Skyum Bjerge med børnebørnene for at fange lidt rejer og sådan.  Der er vandet kaffebrunt, og det var umuligt at se bunden, selvom vandet kun nåede toppen af vores gummistøvler, siger han.

Ilten vender tilbage

Problemerne kulminerede i sidste uge, og nu siger Naturstyrelsen altså, at årsagen med stor sandsynlighed har været iltsvind.

- Vi har målt kraftigt iltsvind ved bunden af Thisted Bredning, og det vand er formentlig blevet trukket ind til kyster med fralandsvind, siger miljøtekniker Bent Jensen ombord på miljøskibet Limgrim.

Normalt vil fiskene flygte fra iltsvind, men det har de altså ikke kunnet i dette tilfælde, siger han.

- Fiskene er simpelthen blevet fanget af de specielle vejrforhold, som har bragt vand uden ilt helt op til overfladen, forklarer miljøteknikeren.

Ingen giftige alger

Algerne i Limfjorden bliver løbende overvåget blandt andet af hensyn til muslingefiskeriet. Og der er slet ikke konstateret giftige alger, som kan forårsage fiskedød.

I sidste uge var der kraftigt iltsvind i både Thisted Bredning, Skive Fjord og Lovns Bredning.

I går mandag var situationen forbedret i Lovns Bredning på grund af mere vind, mens der stadig er kraftigt iltsvind i Skive Fjord. Situationen i Thisted Bredning undersøges i dag tirsdag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk