Stjerne i udlandet, anonym herhjemme: Vesterhavet giver forfatter Dorthe Nors ro

Dorthe Nors har opnået en stjernestatus i udlandet og er nomineret til en anerkendt international pris. Det står i skærende kontrast til hendes tilbagetrukne liv nær Vesterhavet.

(Foto: © Michael Lyck Poulsen)

Hun høster internationale priser, mens anerkendelsen i form af priser stadig mangler herhjemme.

Da forfatter Dorthe Nors fandt ud af, at hun var nomineret til en af de helt tunge priser i udlandet, ”Man Booker International Price," midt i marts, gik hun rundt i haven i Vedersø.

- Det er helt fantastisk. Jeg blev meget overrasket, lidt mundlam og lidt rystet, fortæller hun om dagen.

Det var her, den flaske champagne, hun altid har liggende i køleskabet til sådanne anledninger, ville være oplagt at åbne. Men den havde hun taget hul på, da hun fik en god anmeldelse i The Guardian et par dage i forvejen.

Derfor blev nomineringen også fejret ganske ydmygt - ved at samle nogle venner og en gåtur ved Vesterhavet.

- Første gang jeg fik et internationalt gennembrud, løb jeg på væggene, når sådan noget skete. Jeg er nok blevet mere moden i det, fortæller Dorthe Nors.

- Men jeg synes, det er fantastisk, og jeg er glad i maven. Men jeg ved også, at effekterne af noget sådan kommer på lang sigt. Det er næste år, jeg vil komme til at mærke, hvad det her betyder, siger Dorthe Nors.

Dorthe Nors er nomineret for bogen Spejl, skulder, blink. Den handler om en kvinde i 40'erne, som flytter til Vestjylland. (Foto: © Michael Lyck Poulsen)

Her har hun hjemme

Dorthe Nors flyttede i starten af sin karriere til København for at være en del af det litterære miljø. Men hun kunne ikke løbe fra sine jyske rødder, og for tre år siden flyttede hun mod vest. Faktisk i stor lighed med hovedpersonen i bogen, hun er nomineret for, 'Spejl, skulder, blink'.

Nu bor hun i Vedersø, få kilometer fra det konstant brusende Vesterhav og de vindomsuste klitter.

- Da jeg valgte at flytte fra København og tilbage til det vestjyske, var det, fordi min internationale karriere larmede meget. Jeg havde brug for et sted, hvor jeg kunne trække mig tilbage, og hvor der var horisont og himmel, forklarer Dorthe Nors.

Når hun kommer hjem fra en hektisk rejse til udlandet, kan hun fysisk mærke, at hendes puls falder, og at vejrtrækningen falder på plads, når landevejen trækker hende tilbage til hendes hjem og de åbne vidder.

Og det er netop i klitterne og med udsigten til de store plantager, at hun føler sig hjemme.

- Det er herude, jeg får kastet anker og får tænkt tingene igennem. Men også rent praktisk, når jeg skriver.

- Hvis der er et kapitel, som ikke fungerer, er det gerne en tur ved havet, der løser problemet, siger forfatteren.

Derfor kan det også være svært at forestille sig Dorthe Nors stå blandt journalister og stjerner fra litteraturverdenen, når hun roligt vandrer rundt i klitterne.

Men netop den store kontrast er én af styrkerne ved at bo, hvor der er højt til himlen.

- Det er den balance, som gør, at det kan lade sig gøre. Når jeg har været her i tre-fire uger, kan jeg mærke, at cirkushesten kommer op i mig. Jeg glæder mig til, at jeg skal i lufthavnen og ud at have noget larm.

- Når det er slut, er det så skønt at komme tilbage hertil, siger Dorthe Nors og løfter måske en lille flig af sløret bag sin succes.

- Man kan ikke skrive bøger uden ro, forklarer hun.

Verden ligger åben

Selv om succesen i udlandet overgår den herhjemme, så tror hun på, at den nok skal komme.

- Jeg er utrolig glad for de danske læsere, jeg har, og som bliver flere og flere.

- Det er et enormt privilegium og fantastisk at få lov til at få læst sine tekster på forskellige landes præmisser. Det gør en mere opmærksom på, hvad Danmark er, siger Dorthe Nors.

Nomineringen, som blev offentliggjort midt i marts, har allerede forandret hendes hverdag. Bogsalget er steget, bogen er udkommet på flere sprog og hendes tourplaner er ændret.

Hvad det kommer til at betyde, hvis hun ender med at komme med blandt finalisterne eller i sidste ende vinde prisen, ved hun endnu ikke.

- Med sådan noget her ved man jo ikke, hvad det kommer til at betyde. Og det er det, der er så fantastisk ved at stå i det.

- Man ved, der kommer til at ske et eller andet vildt med ens liv, men lige hvad det er, ved man ikke, siger hun

Mens hun sidder i klitterne med vinden susende i håret, er cirkushesten snart klar til at komme i manegen igen. For selv om hun ikke skulle hive prisen hjem, er hun ikke i tvivl om, at nomineringen bliver et springbræt.

- Bestemt, bestemt. Til nye lande, til nye oplevelser, nye tekster og nye eventyr.

Fakta om Dorthe Nors

  • Hun er født i 1970 i Herning.

  • I efteråret 2012 udgav det amerikanske tidsskrift The New Yorker en oversættelse af Dorthe Nors’ novelle ’Hejren’ fra samlingen ’Kantslag’. Hun er den første dansker, der har fået en tekst i tidsskriftet.

  • 'Spejl, skulder, blink' udkom i januar 2016. Det er den bog, som "Man Booker International Price" har nomineret hende for.

  • 13 noveller er med nomineret til "Man Booker International Price". En pris, som hædrer den bedste fiktion oversat til engelsk. Med prisen følger 50.000 britiske pund, hvilket svarer til 440.000 kroner - et beløb, som deles mellem forfatteren og oversætteren.