Støjberg afviser kritiske forhold på udrejsecenter: Nu skal FN og Europarådet ind i sagen

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg afviser kritik af forholdene på udrejsecenter Kærshovedgård.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg mener ikke, at der er tale om frihedsberøvelse og tortur på udrejsecenter Kærshovedgård. Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder er uenig. (ARKIVFOTO) (Foto: © Rasmus Krieger Jensen)

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg mener ikke, at der er noget at komme efter i Den Danske Helsinki-Komités kritik af forholdene på Udrejsecenter Kærshovedgård.

Medlemmerne af Helsinki-komitéen overvåger menneskerettigheder i Danmark, og i et notat skrev de i maj sidste år, at et ophold på udrejsecentret ved Ikast må sidestilles med frihedsberøvelse - og at det er så belastende at være der, at det krænker forbuddet mod tortur i den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Men Inger Støjberg afviser nu kritikken i et svar til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg. Beboerne kan frit bevæge sig uden for centret, og derfor er der ikke frihedsberøvelse, mener hun.

Hvis man desuden skal tale om tortur i Menneskerettighedskonventionens forstand, så kræver det et minimum af alvor, som der ikke er tale om på Udrejsecenter Kærshovedgård, lyder det fra ministeren.

Og Inger Støjbergs vurdering kommer ikke bag på Bodil Philip, der er medlem af Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder.

- Der er tale om en vurdering, og vi har vurderet det anderledes. Vi vurderer, at der er tale om fængselslignende forhold, siger hun.

Derfor vil Helsinki-Komitéen nu sende deres rapport om Kærshovedgård til Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur og Umenneskelig Behandling, CPT. Denne komité besøger Danmark en gang i mellem, og nu håber Helsinki-komitéen, at de vil aflægge Kærshovedgård et besøg.

Rapporten er desuden allerede blevet sendt til FN's tortur-komité.

Kraftigt begrænset frihed

I sit svar på kritikken oplyser Udlændinge- og Integrationsministeren, at beboerne på Kærshovedgård har mulighed for kontakt med det omgivende samfund.

Men det er kun i teorien, mener Bodil Philip.

- Man har begrænset folks bevægelsesfrihed ret kraftigt her, siger hun.

Når Helsinki-Komitéen bruger begrebet 'tortur', skal det ikke forstås som fysisk afstraffelse og isolation.

Det handler derimod om, at den enkelte beboers udfoldelsesmulighed er begrænset i sådan en grad, at det er skadeligt, siger Bodil Philip.

- De har mulighed for aktivitet, men de får ikke nogen som helst form for løn, for det arbejde de udfører. De bor på værelse med en anden, som de ikke selv har valgt eller kendt i forvejen. De må kun spise tre gange om dagen i en kantine - så de vælger ikke selv, hvad de spiser, og hvornår de spiser, siger hun.

Urimelige forhold

Bodil Philip understreger, at Helsinki-Komitéen er klar over, at asylansøgere kommer på udrejsecenter, når de har fået afvisning på asyl og ikke vil rejse hjem.

Men der er to grupper af mennesker på Kærshovedgård, som ikke kan rejse hjem - nemlig dem på tålt ophold, som er i risiko for at blive tortureret eller dræbt, hvis de vender hjem, og dem, hvor hjemlandet ikke vil modtage dem, siger Bodil Philip.

- Så de har jo ingen mulighed for at rejse hjem, og der synes vi, at de forhold, de lever under her, er helt urimelige, siger hun.