Stor ændring i dansk turisme bekymrer lokale: "Det bliver 'Yes Minister'-tilstande"

Regeringen og Dansk Folkeparti vil samle lokale turistindsatser i centrale destinationsselskaber.

Hvide Sande har hvert år rigtig mange turister, som blandt andet besøger deres populære strand. (Foto: Jørn Deleuran © sCANPIX)

Fra 2020 skal landets cirka 80 turistkontorer reduceres til mellem 15 og 20 såkaldte destinationsselskaber.

Det er essensen af et nyt lovforslag fra Regeringen og Dansk Folkeparti, der møder skarp kritik og bekymring fra flere sider.

- Det er en centralisering af magten, som ikke nødvendigvis er hensigtsmæssig for dansk turisme lokalt, siger turisme- og oplevelsesforsker fra Aalborg Universitet Peter Kvistgaard.

Han kalder det for den største strukturelle, økonomiske og ideologiske ændring af dansk turisme nogensinde, og han er meget bekymret for, at den nye lovgivning vil ende i en "Yes Minister"-model, hvor alle blot skal gøre, som ministeren siger.

- Der er altså rigtig langt fra et skrivebord i København til stranden i Hvide Sande. Det er det, som bekymrer mig meget, siger Peter Kvistgaard.

Sådan ser Torsten Schack Pedersen, der er erhvervsordfører for Venstre, ikke på sagen.

- Det bliver jo ikke sådan, at ministeren sætter sig i sit lønkammer og siger "Nå, jeg tror, det bliver Bornholm, vi satser på i år", siger han.

Istedet mener han, at det ligesom i andre tilfælde vil være baseret på anbefalinger og indstillinger fra forskellige aktører. Blandt andet fra Det Nationale Turismeforum som også er dem, der har anbefalet, at man centraliserer de mange turistkontorer for at effektivisere den offentlige turismefremmeindsats.

De lokale er bekymret

Langt fra skrivebordet i København ligger Hvide Sande i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Der er borgmester Hans Østergaard meget skeptisk over for det nye lovforslag.

Kommunen lever i høj grad af turisme, og derfor frygter borgmesteren, at den nye model vil fratage dem muligheden for selv at gøre noget for deres turisme.

- Hvis vi er en del af én samlet turistdestination op langs hele vestkysten, ser jeg ikke for mig, at det er muligt for os samtidig at have en lokal satsning på turismen, siger han.

Han bakkes op af flere lokale turistforeninger, der er bange for, at overblikket over, hvad der sker helt lokalt, vil forsvinde i en centralisering.

- Det skulle nødigt ske med det kæmpe arbejde, der allerede er lavet, siger formanden Henning Holm fra Thy Turistforening.

Torsten Schack Pedersen er helt med på, at man bliver bekymret, når der varsles ændringer af de strukturer, som man kender i forvejen.

Han mener samtidig, at man bliver nødt til at reagere på det. Han fortæller, at det er vigtigt at understrege, at det ikke bare bliver Christiansborg, der kommer til at udstikke den nye struktur.

- Vi ved jo godt, at det er lokalt, man har indsigten. Derfor er det også kommunerne selv, der har bolden i forhold til at beslutte, hvordan de nye destinationsselskaber skal se ud.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, har kommunerne ind til 2020 til at finde ud af, hvordan den nye struktur skal strikkes sammen.

Facebook
Twitter