Stor forskel på risikoen for genindlæggelser i kommunerne

Thistedboere har fordoblet risiko for at blive genindlagt sammenlignet med midtjyder.

Der er stor forskel på, hvor godt det går patienter, efter de bliver udskrevet fra hospitalet.

Bor du i Slagelse, Frederiksund eller Thisted Kommuner er der større sandsynlighed for, at du bliver genindlagt på hospitalet, end hvis du for eksempel bor i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Tal fra Danske Regioner viser nemlig, at der er store forskelle på kommunerne.

- Vi undrer os også over det og vil selvfølgelig gerne gøre det meget bedre, end vi gør nu, siger direktør for Beskæftigelse, Social og Sundhed i Thisted Kommune, Lone Becker.

Thisted er den kommune, hvor flest bliver genindlagt i Midt- og Vestjylland. Her ryger 9,3 procent tilbage til hospitalssengen inden for en måned efter, at de er udskrevet.

- Vi kan ikke umiddelbart pege på, at der er nogen ting i vores opfølgning i kommunen, der gør, at vi skulle ligge dårligere end andre kommuner, siger hun.

Genindlæggelser koster livskvalitet

Ifølge Lone Becker går indlæggelser ud over borgernes livskvalitet og koster kommunen masser af penge. Derfor undersøger de statistikken sammen med Region Nordjylland for at blive klogere på tallene.

Danske Regioner har opgjort, hvor mange der genindlægges med tal fra hele 2014.

Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande kommuner har færrest genindlæggelser i landsdelen. Her ryger knap fire procent tilbage på hospitalet. Samme statistik gælder nord for København og flere steder i Nordjylland.

Kontorchef i Nære Sundhedstilbud i Region Midtjylland, Jens Damgaard, forklarer blandt andet forskellene med, at kommunerne følger meget forskelligt op på de udskrevne patienter. Han forsikrer, at man arbejder på at få antallet af genindlagte patienter ned.

- Fordi det hverken er godt for borgerne, sundhedsvæsenet eller sundhedsvæsenets økonomi, siger han.

FAKTA

  • De mest almindelige årsager til, at patienter vender tilbage til hospitalssengen mindre end syv døgn efter, de er udskrevet er:
    • Mavesmerter
    • Lungebetændelse
    • Hjerteflimmer
    • KOL

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.