Stort rykind af coronapatienter: Katrine har meldt sig frivilligt til beredskabet

Regionshospitalet Herning forbereder sig på eventuelt at blive nyt epicenter for coronasmitte.

Radiograf Katrine Held-Troelsgaard (tv) er på skolebænken for at lære at bruge værnemidler korrekt, så hun kan indtræde i Regionshospitalet Hernings coronaberedskab med kort varsel. Her står hun sammen med Carina Kimestad fra urologisk afdeling Holstebro. (Foto: Mads Juhl - DR)

På ganske få dage har hospitalet i Herning modtaget 20 patienter, som enten er konstateret syge med covid-19 eller er under mistanke for at være smittede.

Det store rykind betyder, at hospitalet har måttet flytte patienter fra Herning til sygehuse i Randers, Viborg og Aarhus. Ellers er der risiko for, at man må aflyse planlagte operationer.

- Hvis vi kommer højere op, er der personale, som skal flyttes fra den ene patientkategori til den anden, siger lægefaglig direktør Jens Friis Bach fra Hospitalsenheden Vest.

Det kan meget vel snart ske for radiografen Katrine Held-Troelsgaard. Hun har meldt sig frivilligt til beredskabet og er derfor ved at blive omskolet fra sit daglige arbejde i røntgenafdelingen.

- I og med at jeg ikke er sygeplejerske, var jeg ikke med i foråret. Dengang tog nogle et rigtig hårdt læs. Nu kan jeg tage et læs, siger hun.

Sammen med 29 andre ansatte fra Hospitalsenheden Vest er hun på kursus for at lære at bruge værnemidler og håndtere patienter, som er i isolation på grund af smittefaren.

- På røntgenafdelingen har vi også covid og andre isolationspatienter, så værnemidler er ikke fremmede for os. Men vi er ikke vant til at stå på en firemandsstue, fortæller Katrine Held-Troelsgaard, mens hun øver sig i at tage mundbind, kittel, engangshandsker, briller og visir på. Helst i den rigtige rækkefølge.

- Det er rigtig godt for mig at få trænet de her ting, som jeg ikke gør til daglig, siger hun.

Beredskab mangler hænder

I foråret var Herning hårdt ramt af mange indlagte covid-19 patienter. Flere sygeplejersker blev dengang selv smittede, hvoraf nogle af dem stadig døjer med senfølger.

Det har her i efteråret været svært at få sygeplejersker i Hospitalsenheden Vest til at melde sig frivilligt til coronaberedskabet, der skal tage sig af opgaver, som følger med flere indlagte covid-patienter.

Kun 14 ud af 1.200 sygeplejersker har meldt sig frivilligt.

Derfor har hospitalsenheden åbnet op for, at andre sundhedsfaggrupper kan blive en del af beredskabet.

- Jeg bryder mig ikke om, at mine kolleger bliver prikket til noget, de ikke har lyst til. Jeg har meldt mig frivilligt, for nu er der også plads til radiografer, siger Katrine Held-Troelsgaard.

Uden masker. Radiograf Katrine Held-Troesgaard (tv) arbejder til dagligt på røntgenafdelingen på hospitalet i Herning. Nu er hun klar til frivilligt at indtræde i coronaberedskabet. Sygeplejerske Carina Kimestad, urologisk afdeling i Holstebro, var en del af coronaberedskabet i foråret og er nu prikket ud til en ny runde. (Foto: Mads Juhl - DR)

Hun bliver klædt på til opgaven med hjemmeforberedelse gennem video og en undervisningsdag, hvor blandt andet værnemidler prøves af i praksis.

Og selvom hun godt kender til kolleger, der har fået senfølger af arbejdet med covid-19-patienter, føler hun sig tryg.

- I og med at vi stadig ved så lidt om virus, om smitteveje og senfølger, vil der hele tiden være den her usikkerhed. Den kommer vi ikke til livs, før vi har lært at håndtere det fuldstændigt, siger Katrine Held-Troelsgaard.

Undervises i 'is i maven'

I alle fem danske regioner stiger antallet af smittede med covid-19.

Derfor er sygehusene rundt om i landet i fuld gang med at rekruttere og uddanne personale til coronaberedskabet, så de står bedst rustede til pandemiens bølge to.

Her er det vigtigt at lære af erfaringerne fra foråret, mener uddannelseskoordinator Anne Marie Lerche fra Hospitalsenheden Vest.

- I foråret var der ingen af os, der havde kendskab til selve sygdommen eller antallet af patienter. Da rykkede og flyttede vi folk fra forskellige steder til akutafdelingen, siger hun.

Nu bliver intet personale flyttet til covid-beredskabet, før de har været på kursus og præcist ved, hvad de skal.

- Det skal give dem en form for psykologisk sikkerhed. Når vi flytter rundt på personalet, skal de være klar og stå med is i maven og tænke, at det kan jeg godt finde ud af at håndtere, siger Anne Marie Lerche.

I første omgang bliver 30 sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale uddannet til at træde til på akutafdelingen, hvor man modtager patienter, der er under mistanke for covid-19.

Hvis smittetallene fortsætter med at vokse i det midt- og vestjyske, er hospitalsenheden klar til at udvide beredskabet med op mod 150 ansatte.

Facebook
Twitter