Strandede forhandlinger tvinger bilforhandler til fyringer: Det er dybt, dybt frustrerende

Uvisheden om fremtidens registreringsafgifter begynder nu at koste stillinger hos autoforhandlerne.

Bilforhandler Thomas Kristensens har måtte sende sin nyansatte medarbejder hjem igen, fordi bilsalget er gået i stå. (Foto: © Mona Aaberg - DR)

Sælgere og andre medarbejdere i bilbranchen er sendt på tvungen afspadsering og ferie, og nu begynder der også at komme fyringer.

Det er konsekvensen af, at bilsalget er gået i stå, efter at det snart er en måned siden, at regeringen kom med sit forslag om at sænke bilafgifterne.

Thomas Kristensen, der driver Viborg Biler, er en af branchens mindre aktører. Han har en salgsudstilling fyldt med biler. Men der er ingen kunder.

- Efter ti år på markedet som forhandler, ansatte jeg en ny mand efter sommerferien. Allerede nu har jeg måtte sende ham hjem. Som situationen er nu, er der ikke plads til to. Det er dybt, dybt frustrerende, siger Thomas Kristensen.

Han er ikke den eneste bilforhandler, der lige nu har langt mellem telefonopkald og kunder.

Autobranchen Danmark modtager hver dag mellem 25 og 30 henvendelser fra desperate bilforhandlere. Flere af dem henvender sig om mulige fyringer.

- Det er et kæmpestort problem, at vi ikke kender spillepladen, vi skal drive virksomhed på, siger Eigil Christensen, der er bilforhandler i Lemvig, Holstebro, Herning og Ikast, og medlem af bestyrelsen i Autobranchen Danmark.

- Vi har pålagt vores medarbejdere at afvikle ferie og afspadsering. Omkring 1. oktober har vi ikke flere virkemidler i den retning, og så må vi ty til fyringer, siger Eigil Christensen.

- Det koster os penge hver dag

Hos bilforhandler Thomas Kristensen i Viborg kan tilliden til politikerne på Christiansborg ligge på et meget lille sted.

- Vi har de dyreste tilskuerbilletter på rækkerne til forhandlinger på Christiansborg. Det koster os penge hver dag. Vi kan ikke blive ved med at vente, siger Thomas Kristensen.

Autobranchen Danmark opfordrer også politikerne til at lave en aftale hurtigst muligt.

- Jeg har været i denne branche i mange år og oplevet finanskrisen. Men jeg har aldrig oplevet noget mere frustrerende end det her. Vi ved ikke, hvad vi skal forlange for en ny bil og kan ikke rådgive vores kunder om noget som helst, siger bestyrelsesmedlem Eigil Christensen, Autobranchen Danmark.

Forhandlingerne om registreringsafgiften har varet i snart fire uger, og det er endnu usikkert, hvornår der kommer en politisk aftale.