Superligaklub åbner friskole for børn ned til fem år: 'Vi tror mere på miljø end medfødt talent'

Team Danmark og forsker advarer mod at starte talentudvikling for tidligt.

Fodboldsko, målmandshandsker og sportstøj ryger i Nikolaj Svanholms taske, der er klar til første skoledag på FC Midtjyllands nye friskole Guldminen.

9-årige Nikolaj fra Aarhus skal starte i tredje klasse på Guldminen i Ikast, der har det erklærede mål at udvikle verdens bedste fodbold- og håndboldspillere.

- Jeg tror, at det bliver sjovt. For jeg møder alle mulige nye venner, som jeg kan spille fodbold med, siger han.

Nikolaj starter med 44 andre elever i 0.-4. klasse på idrætsfriskolen.

- Vi har en dreng, der tænker på fodbold, drømmer om fodbold og spiller fodbold hele tiden. Han er simpelthen så glad for det, siger Nikolajs mor, Karina Svanholm, om årsagen til, at han er startet på friskolen.

Det er kombinationen mellem fysisk aktivitet og fagligt indhold, der gør, at Karina Svanholm er overbevist om, at Guldminen er det rette for Nikolaj. Eleverne skal begynder hver morgen med halvanden times idræt, og den boglige undervisning gøres også aktivt, fortæller hun.

- Hvilket barn har ikke lyst til at være aktiv i stedet for at sidde på sin plads og kigge ned i en bog? Det har Nikolaj i hvert fald, siger hun.

Her lærer eleverne matematik ved at kaste små sandpuder ud på en stor måtte med tal. Forældrene er med i anledning af første skoledag. (Foto: Anders Davidsen)

Tror mere på miljø end medfødt talent

FC Midtjylland kalder ikke Guldminen for en eliteskole, men det ultimative succeskriterie er, at skolen udvikler en kommende vinder af Ballon d'Or, prisen som verdens bedste fodboldspiller.

- Det er en høj overlægger, men sådan er det her i Herning-Ikast-området, siger forstander for Guldminen, Torben Østergaard.

Her giver den nye idrætsfriskole de optimale betingelser, mener han.

- Vi tror mere på miljø end medfødt talent. Hvis du kommer ind i de rigtige rammer, får de rigtige undervisere, de rigtige faciliteter og den rigtige kultur, så har du faktisk mulighed for at gå hele vejen.

Eleverne er udvalgt på baggrund af to introduktionsdage, hvor folkene bag skolen har kunne se dem an og snakke med familien.

Med tiden vil FC Midtjylland tilbyde undervisning op til 9. klasse på skolen.

Talentudvikling må ikke starte for tidligt

Det er nyt i Danmark at tænke målrettet talentudvikling helt nede fra børnehaveklassen. Hos Team Danmark siger konsulent i talentudvikling Peter Jensen, at der kan være en risiko ved at gå i gang for tidligt.

- For det første er udbrændthed en risiko. Hvis man træner mange timer rigtig tidligt i livet, så er der en stor risiko for, at man mister motivationen med tiden.

Derudover er risikoen for skader på et tidligt tidspunkt større, tilføjer han.

Forskning peger også på, at der ofte er personlige omkostninger ved tidlig talentudvikling, fortæller Annette Rasmussen, der er lektor i uddannelsesforskning ved Aalborg Universitet.

- De kastes ud i nogle valg meget tidligt, og nogle dropper at være med, fordi der vil være vindere og tabere, når vi taler eliteidræt. Når der skal produceres vindere, så produceres der også tabere, siger hun.

Team Danmark anbefaler, at man ikke begynder talentudvikling før 12-14 års alderen.

Men FC Midtjylland har faktisk taget højde for de anbefalinger, selvom de starter helt nede i 0. klasse, siger forstander Torben Østergaard.

- Jeg kan godt forstå bekymringen, hvis eleverne startede i en skole, hvor de trænede håndbold og fodbold hele dagen lang. Det gør de ikke. Vi træner indirekte håndbold og fodbold ved at præsentere dem for alle mulige andre idrætsgrene som atletik, motorik og gymnastik. Så vi gør faktisk lige netop dét, anbefalingen siger: ikke give dem for meget.

Når Nikolaj skal i skole, kan han køre med en af Guldminens trænere fra Aarhus til Ikast.

Og Nikolajs mor Karina Svanholm er ikke bekymret for, at Nikolaj mister motivationen.

- Lige nu kan han slet ikke få nok, og jeg tænker, at vi lever lidt i nuet. Men det er klart, at hvis han rammer muren på et tidspunkt, så må vi tage affære. For hvis han bliver træt af fodbold, så er det nok ikke stedet, han skal blive ved med at være. Så må vi tage den derfra, siger hun.

Hos Nikolaj Svanholm er der ingen tvivl at spore.

- Jeg vil gerne være professionel fodboldspiller, siger han uden at tøve.

Facebook
Twitter