Supersygehus er fire år forsinket: Nu får totalrådgiver sparket

Der mangler håndværkere på byggepladsen ved Herning og overblik, lyder kritikken.

Byggeriet af supersygehuset i Gødstrup skulle have stået færdigt i 2017. Foreløbigt er det udskudt til sommeren 2021. (Foto: © Thomas Bach Poulsen - DR Midt & Vest)

Den ene forsinkelse efter den anden og et hospitalsbyggeri, der langt fra er færdigt.

Det er realiteten ved Det Nye Hospital i Vest, som sygehuset i Gødstrup ved Herning hedder.

Men nu skal der et nyt overblik til. Det har Region Midtjylland offentliggjort i dag.

Bygherren - Hospitalsenheden Vest og Region Midtjylland - udskifter totalrådgiveren på etape 1 af byggeriet.

Det er CuraVita, der er et konsortium af arkitekter og ingeniører fra Danmark og Norge, som ikke får forlænget sin kontrakt. Fremover vil det i stedet være Rambøll, som udover at stå for byggeledelsen også skal kontrollere kvaliteten i arbejdet og udføre såkaldte fagtilsyn.

- Vi er ikke nået til enighed med Regionen om betalingen for den forlængede byggeperiode, hvorfor der ikke er indgået ny aftale herom. I henhold til vores oprindelige totalrådgiveraftale har vi fortsat forpligtelser på en række udskudte leverancer, som vi naturligvis vil opfylde, fortæller Steen Steensen, formand for konsortiet CuraVita og CFO i Sweco Danmark i et skriftligt svar til P4 Midt & Vest.

Kigger hele setuppet efter i sømmene

Hospitalsbyggeriet skulle stå færdig 30. juni. Men er forsinket. Og det er ifølge projektdirektør Carsten Kronborg derfor, de nu justerer i organisationen.

- Og så er det tid til, at vi får kigget på, om vi har det rigtige setup, siger projektdirektøren.

Han påpeger, at det er en beslutning som projektledelsen har arbejdet med længe, fordi man har kunnet se nogle problemstillinger.

- Vi synes, svartiderne er for lange, når der opstår et problem, som der jo gør i byggerier. Eller når entreprenørerne eller vi selv har et spørgsmål, der skal svares på, siger Carsten Kronborg.

Derfor betyder ændringerne blandt andet også, at nogle af de opgaver, som rådgiverne før har haft, fremover kommer til at ligge hos byggeledelsen, så beslutningsprocessen bliver mere effektiv.

- Så er der kun én dør at gå ind ad og ikke flere døre, og så kommer der forhåbentlig et mere præcist og hurtigere svar, siger projektdirektøren.

Dagbøder på over 100.000 kroner

Samtidig med trimningen på rådgiversiden er Region Midtjylland og Hospitalsenheden Vest begyndt at udskrive dagbøder til entreprenørerne. Ifølge bygherren fordi de ikke sørger for, at der er nok håndværkere på arbejde på byggepladsen.

- De leverer ikke de timer, de skal, på trods af at vi har betydelige dagbøder dagligt til entreprenørerne, siger formand for Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

Dagbøder er helt almindelige inden for byggeriet. Typisk er de på 1-2 promille af det beløb, som den pågældende entreprenørs entreprise løber op i. På sygehusbyggeriet er det for de største entreprenører betydelige beløb på flere hundrede tusinde kroner dagligt.

Få nu arbejdet gjort færdigt

Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) er træt af situationen, som han betegner som alvorlig.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at det trækker ud, og jeg har svært ved at forstå, at vi ikke kan få entreprenører til at levere det arbejde, der skal til på byggepladsen, når det koster dem flere hundrede tusinde kroner hver dag i dagbod, siger han.

Opfordringen til entreprenører og håndværkere fra Anders Kühnau er tydelig:

- Det er bare med at få gjort det arbejde færdigt, så vi kan invitere patienter og personale indenfor så hurtigt som overhovedet muligt.

MT Højgaard står for den såkaldte apteringsentreprise, der er udsat for kritik. Det dækker blandt andet at opsætte gips- og glasvægge, lægge gulve og færdiggøre malerarbejde.

Selskabet har ikke ønsket at svare på DR's spørgsmål, men skriver i en mail:

- Vi er i løbende dialog omkring projektet med Region Midtjylland, og vi håndterer de tidsmæssige forskydninger direkte med dem.

Projektdirektør Carsten Kronborg tør ikke love, hvornår det nye sygehus i Gødstrup bliver klar til indflytning, men han håber at kunne give en kvalificeret tidsplan i løbet af efteråret.

Opdateret den 25.6 klokken 8.44 med kommentar fra CuraVita.