Surferkonflikt slut: Omstridt mølle kan slukke, når surferne er på vandet

Balladen om kæmpevindmøller ved Cold Hawaii nærmer sig en løsning.

Bygherren af tre vindmøller i Hanstholm Havn er parat til at slukke for en af møllerne, hvis den generer surferne ved surfspottet Middels i Cold Hawaii. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Efter ugers stridigheder om en ny kæmpevindmølle på havnen i Hanstholm, som surfere frygter kan ødelægge surfspottet Middles ved Cold Hawaii, har parterne indgået en aftale.

Hvis en ret omstridt kæmpevindmølle viser sig at være til gene for surferne, er bygherren parat til at slukke møllen.

- Vi er meget tilfredse med, at det ser ud til at kunne løses gennem dialog og samarbejde, siger Stian Eide, der er formand for surfklubben NASA - Cold Hawaii.

Striden er opstået, fordi Thisted Kommune har godkendt et vindmølleprojekt med tre store vindmøller på havnen i Hanstholm. Men en af vindmøllerne er placeret tæt på surfspottet Middles, som regnes for at være Nordeuropas bedste, og surferne frygter, at møllen kan ødelægge spottet.

Nu er surferne så sammen med bygherren GGP Vind nået frem til en rammeaftale, hvor der er mulighed for at stoppe møllen midlertidigt, hvis det viser sig, at der er problemer.

- Hvis det viser sig, at der er et problem med en eller flere møller, så har man mulighed for at stoppe møllen i den periode, hvor den ødelægger surfspottet. Det kan være i bestemte vindretninger eller lokale forhold, der gør, at det er ubrugeligt i de timer, hvor der er nogen ude at surfe. Resten af tiden skal den rotere og give god energi, siger Stian Eide.

Han tilføjer, at aftalen ikke er helt på plads.

- Detaljerne i aftalen er ikke helt på plads endnu, og der vil være et stort stykke arbejde i at afdække, om møllerne ér et problem, siger Stian Eide.

En del af stridighederne er netop, at kommunen og surferne har lagt sig op ad forskellige undersøgelser, som er uenige om, hvorvidt møllerne får nogen betydning for surfspottet.

- På denne måde har vi forsikring fra alle parter om, at hvis man har taget fejl – uanset om det er surferne eller DTU, så kan man løse problemet på en ganske fornuftig måde, siger Stian Eide.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter