Syge mink aflives ikke: Vinterpels skal sælges først

Syge mink får lov at leve videre, selvom det øger risikoen for sygdommen plasmacytose.

Tusindevis af mink skal aflives, fordi de har en meget smitsom sygdom. Men avlerne venter på, at de får vinterpels, så al omsætningen ikke forsvinder. (© DR)

En alvorlig sygdom blandt mink breder sig fortsat og er reelt ude af kontrol i Midtjylland.

Alligevel venter man med at slå dyrene ihjel og pelse dem på de ramte besætninger. Det øger risikoen for yderligere spredning af sygdommen plasmacytose.

- Det er et dilemma, erkender formanden for Midtjyllands Pelsdyravlerforening John Papsø.

Luft bærer sygdom videre

Sygdommen er luftbåren og kan også smitte via katte, hunde eller sidde i tøjet på en besøgende fra en anden farm. Derfor er situationen alvorlig, selvom sygdommen ikke er farlig for mennesker.

Normalt sanerer man de ramte besætninger ud hurtigst muligt for at undgå smittespredning, men det vil give minkavlerne helt uoverskuelige tab.

- Derfor lader man minkene på de sygdomsramte farme leve videre i nogle uger, indtil de har fået den vinterpels, som kan sælges, siger formanden.

Avlere vil undgå store tab

- Det er jo hele årets indtægt, som er på spil. Når så årets produktion af mink er blevet pelset om en måneds tid, så vil resten af besætningen, altså avlsdyrene, blive saneret ud. Det giver også minkavlerne store tab, men trods alt langt mindre alvorligt, end hvis besætningen blev aflivet før pelsning, forklarer John Papsø.

Foreløbig er op mod 40 minkfarme ramt i Midt- og Vestjylland og 70 på landsplan, men branchen har endnu ikke det fulde overblik over sygdommens hærgen og de økonomiske konsekvenser. John Papsø er dog ikke i tvivl om, at det er det værste udbrud af plasmacytose nogensinde herhjemme.

Mink med sygdommen får generelt dårlig trivsel, hævede ansigter, nyresvigt og lungesygdomme.

Den midtjyske pelsdyravlerformand understreger, at plasmacytose hos mink er helt ufarlig for mennesker. Men derfor skal befolkningen alligevel holde sig fra minkfarme i øjeblikket for at minimere risikoen for smittespredning.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter