Sygehuskirke sprænger budget: Koster 11 millioner kroner

Det nye supersygehus i Gødstrup får sin egen kirke - dog lidt dyrere end forventet.

Hospitalskirken i forbindelse med Gødstrup Sygehus bliver 150 kvadratmeter og koster 11 millioner kroner. Illustration: FRIIS & MOLTKE Architects

Det er ikke kun sygehusbyggeriet i Gødstrup, som ikke kan overholde budgettet.

Heller ikke hospitalskirken kan holde sig inden for de rammer, som oprindeligt var planlagt. Derfor bad menighedsrådet om 3,4 millioner kroner ekstra end det oprindelige budget.

- Det er et seks år gammelt budget, vi har arbejdet med. Efter licitationen kommer realiteterne på bordet. Det er blandt andet købet af grunden, der gør, at noget bliver dyrere i forhold til tilslutningsafgifter. Men også lønudgifter og prisen på materialer er steget, siger Henning Nørgaard, der er menighedsrådsformand i Snejbjerg.

Det er Snejbjerg Menighedsråd, som har ansvaret for byggeriet, og Herning Nordre og Søndre provstier valgte at imødekomme dem med knap 1,8 millioner kroner, så det samlede budget ender på næsten 11 millioner kroner.

Kirken kommer til at ligge i forbindelse med det nye sygehus i Gødstrup. (Foto: Illustration: FRIIS & MOLTKE Architects)

Selvom Henning Nørgaard accepterer, at de ikke får det fulde beløb, ærgrer det ham. Det betyder nemlig, at der skal spares på blandt andet stole, kunst og de grønne arealer rundt om kirken.

- Kirken skal være noget unikt. Vi syntes, det kunne være fantastisk, at både patienter og medarbejdere kunne have en oase at kigge på med grønne tage og bede. Noget, som kunne være med til at opløfte et tungt sind, siger Henning Nørgaard.

Provst: Vi skulle være startet forfra

Provst i Nordre Provsti, Carsten Hoffmann, kalder overskridelsen ærgerlig, men forsvarer at sende flere penge efter byggeriet.

- Vi har vurderet, at det ville gå for meget ud over projektet, hvis vi skulle skære ned, så vi ramte den oprindelige ramme. Det er et byggeri, der skal stå der i mange år, og for os er det så utrolig vigtigt, at vi får lavet en god og funktionel kirke, siger Carsten Hoffmann og uddyber:

- Hvad mange måske ikke tænker på er, at sådan et sygehus er det sted i hele området, hvor der bliver bedt flest bønner, og det er et sted, hvor mange af os kommer på kant med livet, og der er det vigtigt, at kirken er til stede på en god og nærværende måde, forklarer han.

Kirken er på 150 kvadratmeter og skal ligge mellem det somatiske hospital og psykiatrien og med adgang fra foyeren. (Foto: Illustration: FRIIS & MOLTKE Architects)

Håber på rig onkel

Menighedsrådsformanden har dog ikke opgivet håbet om, at de kan komme helt i mål med et kirkebyggeri, som det oprindelig var tænkt.

- Vi har stadig et håb om, at vi kan skaffe pengene fra enten en fond eller private. Der er forskel på, at jeg kan have et ønske til eget hus, men her har jeg et ønske, der skal udmøntes, som andre mennesker skal have glæde af at færdes i og omkring, siger Henning Nørgaard.

Ekstrabevillingen er givet af Nordre og Søndre Provsti, og det er de to provstier, som i deres budget skal finde pengene til den ekstra udgift til hospitalskirken.

Provsten forklarer, at de gennem en længere årrække har sparet op til byggeriet. Derfor vil ekstraudgiften ifølge ham ikke få store konsekvenser.

- Det kan betyde, at vi må udskyde en kirkerenovering et par år eller tre. Men det er ikke sådan, at en kirke ikke vil blive renoveret, hvis der opstår et akut behov, siger Carsten Hoffmann.

Hospitalskirken forventes at stå færdig i september 2020.

Med det nye budget må kirken blandt andet spare på de planlagte stole. (Foto: Illustration: FRIIS & MOLTKE Architects)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter