Sygeplejerske deler lønseddel på Facebook: Der er ingen lønfest, Sophie Løhde

Rikke Bæk Cramer har delt sin lønseddel på Facebook, flere andre har fulgt hendes eksempel.

Sygeplejerske Rikke Bæk Cramer har delt sin lønseddel på Facebook - og opfordrer flere offentligt ansatte til at gøre det samme. (Foto: © PRIVATFOTO, DR Midt & vest)

Under hashtagget #Sophieslønfest har sygeplejerske Rikke Bæk Cramer delt et billede af sin lønseddel på Facebook.

- Nu gør jeg noget vildt grænseoverskridende, men samtidig også noget, som, jeg synes, er vigtigt for den kommende overenskomstforhandling, skriver hun i sit opslag.

Facebook-opslaget er en reaktion på innovationsminister Sophie Løhdes (V) udtalelser i sidste uge om, at offentligt ansatte de seneste år har fået for store lønstigninger i forhold til deres kollegaer i det private.

Rikke Bæk Cramers opslag er i skrivende stund blevet liket over 700 gange og delt knap 500 gange. Syv andre har desuden fulgt hendes eksempel og delt deres egne lønsedler på Facebook.

- Jeg gør det, fordi jeg bliver lidt træt, når jeg læser om, at Sophie Løhde synes, at vi får for meget i løn, og nu skal vi lige slappe lidt af, siger Rikke Bæk Cramer.

Rikke Bæk Cramer delte sin lønseddel på Facebook.

Ministerens udtalelse om lønnen faldt forud for forhandlingerne af en ny overenskomst til 750.000 offentligt ansatte. I Rikke Bæk Cramers opslag kan man læse, at hun tjener godt 23.000 kroner brutto for en 30 timers stilling som centersygeplejerske på et plejehjem - en timeløn på 178 kroner.

- Det handler ikke om, at jeg vil hyle over min løn - men det handler om, at vi skal have en fair debat om, hvad vi offentligt ansatte egentlig får, for der er helt sikkert plads til forbedring, mener Rikke Bæk Cramer.

"Kvindefag i det offentlige er sakket bagud"

Formand for Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland, Anja Laursen, er positiv over for, at hendes kollegaer offentliggør deres lønsedler.

- Jeg håber og tror på, at når de helt tydeligt fremlægger, hvad de tjener som offentligt ansatte, så bliver det også gennemskueligt for befolkningen. For det er væsentligt, at regeringen har befolkningens opbakning til den løn, de skal give de offentligt ansatte ved overenskomsten i 2018, siger hun.

Og selvom der også er stor forskel på lønnen indbyrdes blandt offentligt ansatte, så er det ikke det, debatten skal handle om, mener Anja Laursen.

- Den skal i stedet handle om, at de store kvindedominerede fag i det offentlige er sakket langt bag ud, siger hun.

Rikke Bæk Cramer håber, at endnu flere vil dele deres lønseddel.

- Så vi kan skabe et reelt og mere nuanceret billede af, hvad en offentlig ansat tjener, så vi kan få en fair debat om, hvad vi går til forhandling på, siger hun.

Minister: Jeg har aldrig sagt 'lønfest'

Innovationsminister Sophie Løhde slår fast, at hun aldrig har sagt, at der er lønfest i det offentlige, og at offentligt ansatte får for meget i løn.

- Jeg har derimod sagt, at lønudviklingen i den offentlige sektor har været højere end i den private sektor siden 2008. Og det er sket på trods af, at det er et grundelement i den danske model, at den private sektor lægger niveauet for resten af arbejdsmarkedet. Den forskel i lønudviklingen skal vi have udlignet i den kommende overenskomstperiode, siger hun i et skriftligt svar til DR Midt & Vest.

Ministeren understreger i svaret, at det udelukkende handler om, at der ikke skal være forskel på lønstigningen i det offentlige og det private.

- Men desværre har nogen læst mine udmeldinger op til de forestående overenskomstforhandlinger som om, at statsansatte ikke må stige i løn eller måske ligefrem skal gå ned i løn. Det vil jeg gerne understrege, at jeg aldrig har sagt, skriver Sophie Løhde.

Opdateret: Tidligere fremgik det af artiklen, at Sophie Løhde ikke ville udtale sig i sagen. Hun har siden sendt et skriftligt svar til DR Midt & Vest.