Syrobot skal hive outsourcede arbejdspladser hjem

Et nyt sylaboratorium i Ikast skal genskabe nogle af de job, som er flyttet til Asien.

Et sylaboratorium er flyttet ind i Ikast-virksomheden Claire Groups gamle produktionslokaler, hvor ti iværksættere vil producere tøj fra idé til færdigt produkt. (Foto: Natacha Tjørnholm- DR)

Det kostede 20.000 arbejdspladser, da syerskernes arbejde i 1990'erne blev outsourcet til asiatiske lande, hvor lønnen var meget lavere. Nu skal nogle af arbejdspladserne hjem igen med et nyt sylaboratorium i Ikast.

Visionen er 3-5000 arbejdspladser, fortæller direktør Betina Simonsen fra innovationsnetværket Lifestyle & Design Cluster, som står bag Sylab-projektet, der officielt åbner på mandag.

Sylab er flyttet ind i Ikast-virksomheden Claire Groups gamle produktionslokaler sammen med en syrobot. Når robotten er færdigudviklet, kan den være med til at reducere lønomkostningerne, så det igen bliver rentabelt at producere tøj i Danmark.

Specialkollektioner skal syes i Danmark

Men det bliver en helt anden type arbejdspladser. Ti iværksættere er klar til mindre specialproduktioner, som det ikke kan betale sig at få syet i udlandet.

- Medarbejderne kommer til indgå i processen fra idé til færdigt produkt. Den rutinemæssige syning håber vi robotten på sigt kan klare, siger Betina Simonsen.

Marketingsdirektør i Claire Group Nikolaj Hust ser Sylab som en hjørnesten i modeindustriens øgede fokus på bæredygtighed.

- De store mængder tøj vil stadig blive produceret i fjernøsten, men ekspres- og prøvekollektioner kan vi lave her i Danmark, siger han.

Styrelsen for Forskning og Innovation har støttet Sylab med 2,8 millioner kroner. Herning- og Ikast-Brande Kommune har støttet med hver 50.000 kroner.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.