Tændt eller slukket? Sådan er reglerne for tågelygter

Regler for tågelygter forvirrer. Tænd dem, når sigtbarheden er under 150 meter, lyder rådet fra politiet.

Brug kilometerpælene i vejsiden, når du skal vurdere om sigtbarheden er så dårlig, at tågelyset bør tændes. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Tågen har i dag ligget tæt hen over den danske morgentrafik. Det har skabt kaos flere steder, hvor trafikken har været hårdt ramt. Værst er det gået til i Sønderjylland, hvor to bilister er dræbt som følge af dårlig sigtbarhed.

Men mange bilister er i tvivl om, hvornår man skal tænde sine tågelygter. Det oplever man især på DR's trafikcentre, som i dag er blevet kimet ned af folk, som brokker sig over brugen af tågelys.

- Vi kunne snildt ansætte en ekstra mand bare til at tage sig af alle de opkald, vi får fra folk, der brokker sig over andres brug af tågelygter, siger Johnny Krone fra DR’s trafikcenter.

Reglerne er forholdsvis simple, forklarer Henrik Glintborg, vicepolitiinspektør i færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands politi.

- Tågelygter må anvendes i tåge eller ved kraftigt nedbør. Det kan være i forbindelse med regn og i denne årstid sne, siger Henrik Glintborg.

Politiets råd til at køre i tåge:

Når der er tåge, anbefaler politiet:

  • Sænk farten
  • Tænd tågelygterne, når sigtbarheden ligger på 150 meter eller derunder
  • Brug kantpælene langs vejen til at bedømme afstanden (der er 100 meter mellem hver pæl)
  • Følg vejrudsigten og kør hjemmefra i god tid

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi

Men reglerne er ikke meget tydeligere end det. Derfor kan vicepolitiinspektøren godt forstå, at folk er forvirrede over, hvornår man skal tænde lygterne eller ej. For det er et vurderingsspørgsmål, hvor man skal arbejde med den sunde fornuft, siger han.

Hos politiet har man dog en klar anbefaling:

- Vores husmandsråd er, når der begynder at være ned mod 150 meters sigtbarhed, skal man benytte sig af bilens tågelygter, siger Henrik Glintborg

Politiet opfordrer til, at man holder øje med kilometerpælene i vejsiden. Der er 100 meter imellem dem, og de er derfor et godt pejlemærke til at vurdere sigtbarheden.

Hvis man kører bag en bil, der ikke har tågelys

et retmæssigt tændt, så ser Henrik Glintborg helst ikke, at man begynder at signalere.

- Det er en dårlig ide. Alt det her blinkeri er jeg ikke tilhænger af, siger han.

Ud over at tænde sine tågelygter, er den største anbefaling at køre efter forholdene.

Fra politiets side råder man til at holde øje med vejrudsigten, så man kan komme afsted i ordentlig tid. På den måde bliver det lettere at køre med en lavere hastighed end normalt.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.