Tænk før du klikker: Region Midtjylland har sendt ansatte på it-kursus

Region Midtjylland vil komme hackerne i forkøbet og har haft 20.000 ansatte på it-kursus.

20.000 ansatte i Region Midtjylland har været på kursus for at mindske risikoen for hackerangreb. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Et enkelt klik og fremmede har adgang til it-systemet.

En kampagne blandt de ansatte i Region Midtjylland skal forebygge angreb fra hackere. Frygten er, at en ansat kommer til at åbne en mail, der slipper en skadelig virus løs.

- Vi får i Region Midtjylland mellem 10 og 15 millioner mails om måneden. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden er bevidste om, at der er nogle, der vil forsøge at gøre noget skadeligt for os. Brugerne skal være meget opmærksomme og bevidste, når de klikker. Det er en vigtig vigtig del af sikkerhedskulturen, at man tænker, før man klikker, siger Claus Kofoed, it-direktør i Region Midtjylland.

I alt har regionen nu haft 20.000 ansatte it-kursus, en af dem er jordemoder Nina Plester fra Regionshospitalet Herning.

- Helt lavpraktisk sætter vi computeren på pause, når vi forlader den, så andre ikke kan logge sig ind til de programmer, vi har adgang til eller kan se patientfølsomme oplysninger, siger hun.

Kurset har givet langt større opmærksomhed på, hvad der kan ske, hvis man ikke passer på, fortæller hun.

- Så er det phishing-mails, som kan blive sendt videre til mine kollegers computere, og lige pludselig er der brud på it-sikkerheden. I værste fald kan der være patientfølsomme oplysninger, som kommer i de forkerte hænder og bliver misbrugt, siger Nina Plester.

Selv om de ansatte kommer på kursus, er det umuligt at give 100 procent garanti for, at man ikke vil se hackerangreb i fremtiden.

- Men hvis det skulle ske, vil vi have beredskabsplaner på sygehusene, der vil sikre, at vi stadig kan gennemføre sikker patientbehandling, og det er nogle beredskabsplaner, som man træner hvert år, siger Claus Kofoed.