Det er sekunder, der afgør, om 15-årige Tilde Søe Bach må træne i svømme bassinet – eller på land.
Hun er forvist til konditions- og styrketræning udenfor, mens hendes jævnaldrende svømmekammerater må boltre sig i klorvandet. Hun er nemlig ét sekund for langsom på 200 meter crawl til at blive regnet som professionel.
- Jeg synes ikke, det er helt fair, siger Tilde Søe Bach, der svømmer i Thisted Svømmeklub.
Den slags coronarestriktioner betyder, at vi risikerer at tabe unge sportstalenter. Det vurderer både Team Danmark, Elitesport Aalborg og talentforsker ved Aarhus Universitet.
- Hvis man kun kan give vandtid til ganske få svømmere, så satser man på de få og håber, at man har valgt rigtigt. Dem, der er i subeliten, får dårligere vilkår, så der bliver lavet en skævvridning, siger Jesper Olesen, der er talentforsker ved Aarhus Universitet.
- Vi risikerer at miste dem, som tilhører bredden nu, men som kan vise sig at blive rigtig gode på et senere tidspunkt.
Danmark laver bred talentsatsning
Dansk talentudvikling adskiller sig fra mange lande, da vi her i landet har valgt at lave en bred talentudvikling med satsning på mange talenter, frem for kun at satse på få.
Det kan nemlig være svært at spotte, hvilke unge talenter der slår igennem, når de bliver voksne. Det seneste eksempel på det er håndboldspilleren Mathias Gidsel, der netop har vundet VM-guld og udtaget til turneringens all-starhold.
Som ung var hans fysik ikke lige så god som mange af sine jævnaldrende, og han kæmpede for at få en plads på talentholdet.
Derfor frygter talentforskeren for de sportslige konsekvenser af sportsnedlukningen.
- Det er alvorligt på den måde, at man mister opmærksomheden på en række talenter, og det er synd, for det er den gyldne mulighed, der ligger i eliteklassemodellen, siger Jesper Olesen.
- Det kan være med til at vinde guld til Danmark, når man holder mange inde i talentudviklingen i lang tid. For på den måde kan man nå at identificere dem, som kan bryde igennem, siger Jesper Olesen.
Karatetalenter risikerer EM
Det er ikke kun svømmere, som er ramt af restriktioner: Ishockeyspillere kan ikke kan komme på isen, og i Aalborg er to karatebrødre også ramt af restriktionerne.
Simon og Micheal Kristensen kæmper lige nu for at blive udtaget til EM til sommer. Men det er svært, når de i næsten et år ikke har kunne træne eller konkurrere mod andre.
- Det er mega ærgerligt, at sådan noget skal stoppe vores udvikling. Vi kunne sikkert have været meget bedre nu, siger 13-årige Simon Kristensen.
Nu risikerer de at glippe udtagelsen til landsholdet, fordi deres træning blandt andet foregår i et værelse hjemme hos forældrene uden mulighed for at kæmpe mod andre i klubben.
- Alle de stævner, vi kunne været taget til, så man virkelig kunne se vores talent – de er der ikke. De er stoppet på grund af corona, og nu skal vi vente et helt år, siger 15årige Michael Kristensen.
Team Danmark: Lemp restriktioner
Udsigterne til at tabe talenter på gulvet får nu Team Danmark til at bede politikerne om at lempe restriktionerne for at sikre, at deres talenter udvikler sig.
- Vi kan se at vores nabolande begynder at åbne stille og roligt op igen. Vi vil også i gang, siger Peter Jensen, der er talentansvarlig i Team Danmark.
Kulturminister Joy Mogensen (S) afviser, at en yderligere åbning af idrætten kan komme på tale.
Der er ifølge ministeren allerede flere tusinde idrætsudøvere, som har fået lov at udføre deres sport i denne tid, fordi de er defineret som professionelle, og der bliver ikke lempet yderligere, fastslår ministeren.
- Det er virussen, der bestemmer, og vi følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger, siger hun.
- Vi er stadig i en tid, hvor vi skal passe på, at denne virus ikke spreder sig. Der er allerede undtagelser for den professionelle idræt, det er ikke nu, hvor vi kan åbne yderligere, når vi ikke er længere med vaccinationerne, lyder det fra ministeren.
Restriktioner giver ikke mening
Det er Mads Bjørn Hansen, som står for svømmetalenterne i Thisted Svømmeklub. Her håber de også, at restriktionerne snart bliver lempet. For ifølge ham, giver det ikke sportslig mening at lave en udskilning baseret på få sekunder.
- Der er ikke nogen, der kan sige, om dem udenfor er det største talent, eller hvem der er bedst, når de bliver 18 år, siger Mads Bjørn Hansen.
Mens Tilde Søe Bach ligger udenfor i planke, så håber hun, at hun snart kan skifte frostvejret ud med lugten af klorvand.
- Man kan ikke bare lige holde en pause. Hvis man vil noget med sin sport, så skal man træne, siger hun.