Tapas og rødvin skal få tidligere hestepiger op på hesten igen

Dansk Ride Forbund har mistet mere end 14.000 medlemmer på ti år – nu forsøger klubber at lokke voksne ryttere til.

Julie Lützen (nederst i billedet) har genoptaget ridning efter 20 års pause i Viborg Rideklub, som satser stort på at tiltrække voksne motionister. (Foto: © Julie Lützen - privatfoto)

- Når jeg sidder på hesten, glemmer jeg bare alt andet. Det er virkelig et åndehul.

Sådan siger Julie Lützen, der efter 20 år og tre børn har genfundet glæden ved at ride.

Hun red som barn. Men som for så mange andre hesteglade piger gled sporten i glemmebogen, da uddannelse, karriere og børn kom til.

Står det til Dansk Ride Forbund, skal mange andre gøre som Julie Lützen: Gribe tøjlerne i en voksen alder.

Dansk Ride Forbund og klubberne vil med en række nye tiltag lokke voksne motionister ind på staldgangene. Og det sker med utraditionelle virkemidler.

Eksempelvis har Viborg Rideklub netop holdt en info-aften, hvor 31 hesteinteresserede voksne var på rundvisning med efterfølgende tapas og rødvin.

- Vi har erfaret, at der sidder en stor gruppe voksne, som synes, at ridning kunne være interessant som sport, siger Ingelise Christensen, der er næstformand i Viborg Rideklub.

For mange af de voksne motionister har ridning fyldt meget i barndommen og ungdommen, men det er ophørt i starten af voksenlivet.

- Så får mange lagt ridningen på hylden og tænker, at det er et overstået kapitel. Når de så begynder at komme her med deres børn, får de kæmpestor lyst til at ride igen, siger Ingelise Christensen.

Tilbage i hestestalden

Julie Lützen fra Viborg kan sagtens genkende det typiske billede.

Da hun og familien flyttede tilbage til Jylland, kom lysten til at genoptage sporten. Og det har hun ikke fortrudt.

- Ridning er fantastisk. Det er en form for frihed, som jeg ikke har oplevet andre steder. Heller ikke når jeg løber en dejlig tur i skoven. Det er bare noget andet at sidde på et kæmpestort dyr, som jeg skal samarbejde med, siger hun.

  • 42-årige Julie Lützen fra Viborg har genfundet glæden ved ridning efter 20 års pause. (Foto: © Julie Lützen - privatfoto)
  • Fællesskabet på staldgangen betyder meget for Julie Lützen, der samtidig fortæller, at tiden bare forsvinder, når hun er sammen med sin hest. (Foto: © Julie Lützen - privatfoto)
  • Julie Lützen kalder det fantastisk at sidde på et kæmpestort dyr, som hun skal samarbejde med. (Foto: © Julie Lützen - privatfoto)
1 / 3

I dag deltager Julie Lützen blandt andet på lørdagsholdet i Viborg Rideklub, hvor hun træner sammen med andre genstartere, nybegyndere og erfarne ryttere.

- Når ridetimen er slut, kan vi stå og skraldgrine på staldgangen, fordi vi har udløst en eller anden form for lykkefølelse, siger Julie Lützen.

Forbund bløder medlemmer

Dansk Ride Forbund har de seneste ti år mistet mere end 14.000 medlemmer. Det er især de helt unge, der dropper ud af sporten.

Forbundet har i mange år haft fokus på at tiltrække og fastholde de unge. Dog uden at kunne vende tendensen markant.

Derfor går forbundet nu målrettet efter voksne over 40 år. Især dem, der har redet tidligere.

- 60.000 til 70.000 voksne har tidligere haft kontakt til ridesporten, så der er et kæmpe potentiale, siger Karoline Kjemstrup, der er udviklingskonsulent i Dansk Ride Forbund.

Sammen med DIF har rideforbundet sat gang i et treårigt projekt, der skal give landets rideklubber inspiration til, hvordan de kan få aktiveret voksne. Blandt andet, er der udviklet et idékatalog med 20 aktiviteter, som rideklubberne kan prøve af.

Eksempelvis foreslås det at indføre klippekort til leje af privat heste, at bytte medlemmer med en nærliggende golfklub eller anden sportsklub for en aften og at afholde tapasaftener.

- Det skal blive nemt og tilgængeligt at gå til ridning, siger Karoline Kjemstrup.

Ponymor skal have et ekstra skub

De voksne motionister kommer nemlig ikke bare af sig selv, konstaterer Ingelise Christensen fra Viborg Rideklub.

- Mange voksne - primært kvinder - har mange undskyldninger: Kan jeg finde ud af at ride? Kan jeg kommet op på hesten? Er jeg god nok? De skal have et ekstra skub, siger hun.

Viborg Rideklub har lavet en ordning, som sikrer, at nye medlemmer altid har en erfaren rytter til at vise sig til rette. Det har betydet meget for 42-årige Julie Lützen. Fra første dag tilbage har hun følt sig tryg, og hun har modtaget hjælp til blandt andet at lægge en sadel rigtigt og sætte hovedtøj på.

- Ridning er en forholdsvis teknisk verden, så det betyder meget, at der står én og siger: 'Du spørger bare', siger hun.

Ingelise Christensen, som er næstformand i Viborg Rideklub, håber, at de nye tiltag kan vise, at man i klubben bliver taget rigtig godt imod.

- Vi håber, at folk går hjem med en oplevelse af, at man sagtens kan starte til ridning som voksen, og at rideklubben er et rart sted, hvor man kan opleve et nyt fællesskab, siger hun.

Dansk Ride Forbund har lidt over 56.000 medlemmer. Cirka 16.500 af dem er over 40 år.