Test dig selv: Er rygning ved at gøre dig blind?

Rygning kan ødelægge dit syn. Men 80 procent af os aner det ikke.

De fleste ved, at rygning skader lunger og hjerte. Men kun 13 procent af danskerne ved, at rygning kan bidrage til at gøre synet dårligere, viser undersøgelse fra Øjenforeningen og Optikerforeningen. (Foto: Grafik: Søren Winther Nørbæk © DR Nyheder)

Du har nok hørt, at rygning kan give kræft. De fleste ved nok også godt, at rygning kan føre til blodpropper og lungesygdomme.

Men de færreste er klar over, at rygning kan stjæle ens syn.

Da Øjenforeningen og Optikerforeningen i 2019/20 lavede en undersøgelse af danskernes viden om rygning og syn, svarede næsten 80 procent af de adspurgte, at de ikke vidste, at rygning kan føre til synstab.

De synsmæssige konsekvenser ved rygning kommer også som en overraskelse for rygerne Aske Toft Sørensen og Tanja-Maria Albaria, som begge nyder en smøg ved et værtshus i Holstebro.

- Jeg anede det ikke, og jeg har røget i en del år efterhånden, siger Aske Toft Sørensen.

Tanja-Maria Albaria har i forvejen dårlige øjne og får ofte nye briller, fordi synet ændrer sig.

- Jeg vidste ikke, at rygning påvirkede synet. Det synes jeg da et eller andet sted er skræmmende, siger hun.

  • Aske Toft Sørensen har røget i mange år. Han er barbestyrer på et rygerværtshus og har ikke umiddelbart planer om at stoppe med at ryge. "At rygning kan påvirke synet, får mig ikke til at genoverveje rygning. Får jeg kræft, kan det godt være, at jeg vil overveje det," siger han. (Foto: Emil Nørgaard - DR)
  • Tanja-Maria Albaria er sygeplejestuderende. Hun kalder det skræmmende, at rygning kan påvirke synet, men informationen får hende umiddelbart ikke til at overveje et rygstop. "Det får mig til at tænke, ja. Men jeg vil ikke undvære rygning. Det er min hyggestund," siger hun. (Foto: Emil Nørgaard - DR)
1 / 2

Undersøgelsen viser, at synet er den sans, som danskerne mest frygter at miste.

Derfor er det bekymrende, at vi har så lidt viden om, at rygning påvirker vores evne til at se. Det mener Marijke Vittrup, som er direktør i Øjenforeningen.

- Lige så naturligt det er at trække vejret, lige så naturligt er det at se. Derfor tager vi synet for givet, lige til den dag, hvor det svigter. Men vi ved, at der er fire gange så stor sandsynlighed for skader på nethinden, når man ryger, siger Marijke Vittrup.

Øjet har brug for ilt. Rygning hæmmer iltoptagelsen i blodet og iltens transport rundt i kroppen. Når øjet ikke får nok ilt, kan det begynde at udvikle forskellige øjensygdomme.

Sygdomme, som øjenlæge Kaare Palnum fra Nykøbing Mors nærmest ser dagligt hos sine patienter.

- Hvis man har røget i mange år - specielt hvis man er storryger - så efterlader det sig i langt, langt de fleste tilfælde tydelige spor i øjnene, fortæller han.

Den mest velkendte sygdom er AMD, Aldersrelateret Makula Degeneration, hvor man mister evnen til at læse og genkende ansigter. Risikoen for at udvikle AMD er næsten tredoblet ved rygere, og storrygere vil typisk blive ramt af øjensygdommen 10-15 år tidligere end ikke-rygere.

Derudover har rygere også en forhøjet risiko for at udvikle grå stær, hvor øjets linse bliver uklar.

- Rygning laver ulykker med alt muligt. Men det er alvorligt, at vi har store folkesygdomme, som i høj grad forværres af rygning og accelereres af rygning, mener øjenlæge Kaare Palnum.

En af hans patienter er 65-årige Bendt Villumsen. Han har problemer med synet.

- Jeg har ikke røget i seks år, men før det røg jeg cirka 30 cigaretter om dagen i 45 år, fortæller han.

Han anede ikke, at rygning kunne påvirke synet.

- Overhovedet ikke. Jeg har aldrig hørt om det. Og det er mit indtryk, at mange ikke ved det, siger Bendt Villumsen.

Bendt Villadsen droppede smøgerne for seks år siden, men røg inden da cirka 30 cigaretter om dagen i 45 år. Han vurderer, at han muligvis ville have stoppet noget før, hvis han havde vidst, at rygning kan påvirke synet. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen - DR Nyheder)

Ifølge professor og ledende overlæge på Rigshospitalets afdeling for øjensygdomme Morten la Cour oplever i hvert fald 1.000 danskere hvert år synstab, der er forårsaget af rygning.

- Der er en sammenhæng mellem rygning og udvikling af sygdommen AMD. Man kan miste så meget syn, at man er praktisk taget blind. Derudover kan man tabe synet på grund af blodpropper i øjnene.

Han tror, at problemet er overset, fordi befolkningen er underinformeret om øjensygdomme og risikoen for blindhed.

- På det tidspunkt, hvor AMD-sygdommen grundlægges, har man ingen symptomer. Derfor kan det være svært at motivere folk til at holde op med at ryge, siger Morten la Cour.

Hos Øjenforeningen tror direktør Marijke Vittrup, at den manglende fokus på muligt synstab ved rygning kan skyldes, at man ikke dør af øjensygdomme. Men hun påpeger, at dårligt syn kan have sociale konsekvenser for den enkelte.

- Vi ved, at folk med nedsat syn bliver mere ensomme og deprimerede, siger hun.