Thisted dropper alligevel sprøjtegift: Pesticider giver træls billede på nethinden

Politikerne i Thisted ville efter 22 år uden sprøjtegift ændre kurs.

På landsplan faldt forbruget af sprøjtemidler i kommunerne med 90 procent fra 1995 til 2013. Men siden er det begyndt at stige igen. (Foto: Anders Davidsen © dr)

- Det er et no-go at bruge sprøjtegift på befæstede arealer, og så må man finde en anden løsning.

Sådan lyder det fra borgmester i Thisted Kommune Ulla Vestergaard (S) om ukrudtsbekæmpelse på steder, hvor vandet ikke kan trænge igennem - fx asfalt, beton og fliser.

Men nu er flertallet vendt.

- Vi skal passe på vores klode og undgå pesticider, siger borgmesteren.

Begrundelsen for igen at bruge sprøjtegift lød for to uger siden, fra udvalgsformanden Esben Oddershede (V), at teknologien er blevet udviklet så meget, at man i dag kan målrette giften direkte på ukrudtet og dermed bruge markant mindre gift.

Men det er ifølge borgmesteren ikke nok. Heller ikke selv om det kan være svært at sammenligne og vurdere, hvor stor miljøbelastningen er fra henholdsvis sprøjtegift eller gasbrændere.

- Vi får alle trælse billeder på nethinden, når det handler om pesticider, og vi skal passe på vores jord. Det gør vi blandt andet ved at prøve at finde alternative løsninger til vores ukrudtsbekæmpelse, siger Ulla Vestergaard.

Holder fast i gammel aftale

Regeringen og Kommunernes Landsforening indgik i 1998 en aftale om at udfase brugen af pesticider i kommuner og på offentlige arealer. Den aftale ønsker borgmesteren altså at overholde.

Politikerne har dog ikke taget stilling til, om gasbrænderne i fremtiden skal være det ideelle redskab til at bekæmpe ukrudt med. Der er nemlig også mulighed for at bruge varmt dampvand til at slå ukrudtet ihjel.

- Om vi fortsætter ukrudtsbekæmpelsen med gasbrænder eller investerer i varmt vand, må vi få kigget på i forbindelse med budgettet, for det kræver investering af maskiner, siger Ulla Vestergaard.