Ti idéer til øget digitalisering: Dansk landbrug skal arbejde smartere

Andre lande haler teknologisk ind på dansk landbrug. I dag præsenteres ti anbefalinger til fremtidig vækst.

Søren Bak Andersen fra Spøttrup producerer cirka 80.000 smågrise om året. Teknologi hjælper ham med alt fra fodring til ventilation i stalden. (Foto: Mona Aaberg - DR)

Når landmand Søren Bak Andersen fra Spøttrup ser til cirka 1100 søer og deres smågrise, sker det ikke kun ved fysisk at være til stede i stalden. På en computerskærm kan han visuelt se grisene, og et computerprogram fortæller ham, hvor meget smågrisene vejer, og om de udvikler sig, som de skal.

- Jeg bruger teknologi til alt lige fra fodring til ventilation. Det optimerer min produktion og ryger direkte på bundlinjen, fortæller Søren Bak Andersen.

Robotter og sensorer har for længst gjort sit indtog i danske stalde. Står det til erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, skal også droner, satellitter, kunstig intelligens, supercomputere og deling af data hjælpe dansk landbrug med at producere smartere.

- Der er rigtig, rigtig mange penge i dansk landbrug ved at lave en langt større integration af, hvordan vi behandler vores data, siger Karen Hækkerup, der er direktør for Landbrug og Fødevarer.

I dag præsenter hun ti anbefalinger til, hvordan ’digitalisering’ skal sikre fremtidig vækst.

- Hvis du kan forudse, at der vil komme et sygdomsudbrud. Eller hvis du kan have en drone til at kigge ned på dine marker og sige, at du skal kun sprøjte på en tredjedel af den, så kan man ved at sammenkøre data få nogle store økonomiske gevinster, fortæller direktøren fra Landbrug og Fødevarer.

Viden og data skal sende Danmark i front teknologisk

I efteråret 2016 stiftede Landbrug og Fødevarer et panel for digital vækst med 14 repræsentanter fra fødevaresektoren. En af repræsentanterne er firmaet Skov A/S i Glyngøre, som lever af at hjælpe danske og udenlandske landmænd med at styre produktionen via digitale hjælpemidler.

- Vi har styr på, hvor meget kyllingerne spiser, hvor meget de drikker, og hvor meget de vejer. Time for time. Og baseret på de data kan man begynde at optimere sin produktion, forklarer Jørgen Yde, direktør hos Skov A/S.

Dansk Landbrug er kendt for sin effektivitet, men andre lande haler teknologisk ind.

- Vi skal kunne meget mere af det, som Skov gør, i Danmark. Hvis viden og data deles, kommer det hele branchen til gavn, siger Karen Hækkerup.

Finansminister Kristian Jensen (V) deltager også i præsentationen af de ti anbefalinger til en øget digitalisering.

Han mener, at andre dele af dansk erhvervsliv kan gøre som landbruget.

- Ifølge World Economic Forum kan vi i Danmark få en konkret gevinst på op mod 90 milliarder kroner frem til 2025, hvis vi digitaliserer noget mere, siger Kristian Jensen.

Facebook
Twitter