Tidligt lægebesøg reddede Sigurd: Mænd skal holde øje med syv tegn på kræft

Kræftens Bekæmpelse mener, at for mange mænd overser tegnene på kræft.

Den pensionerede flymekaniker Sigurd Nielsen overlevede kræft i tyktarmen. (Foto: Asta Pil Heltborg)

Mænd skal blive bedre til at gå til lægen, når de oplever eksempelvis uforklarligt vægttab, længerevarende hoste eller ændrede modermærker.

Derfor lancerer Kræftens Bekæmpelse i dag kampagnen "De Syv Tegn", som skal øge mænds opmærksomhed på kroppens signaler.

For det er vigtigt at komme til lægen i tide, hvis kroppen ændrer sig på uforklarlig vis.

Det kan Sigurd Nielsen fra Rimmerhus mellem Videbæk og Herning skrive under på. For 12 år siden begyndte han at opleve mærkelige signaler fra kroppen, som han dog ikke forbandt med kræft.

- Jeg har aldrig i mit liv kunne fordrage æbler, men fire måneder inden jeg fik diagnosen, blev jeg vild med at spise dem, siger Sigurd Nielsen og tilføjer:

- I min kantine kunne man vælge enten en stor eller lille portion mad til frokost. Jeg plejede altid at gå med den store, men henover foråret begyndte jeg at vælge den lille i stedet for.

Sigurd Nielsen begyndte at tabe sig, men det var først, da han opdagede, at der var blod i hans afføring, at han tog til lægen. Og lægen var ikke længe om at komme med en forklaring på Sigurd Nielsens symptomer: Han fik konstateret kræft i tyktarmen.

Den efterfølgende 15 minutter køretur hjem var lang. Lægen havde nemlig fortalt Sigurd Nielsen, at han blev nødt til at fortælle den triste nyhed til sin familie.

- Det var ikke så svært at fortælle det til min kone. Men det var virkelig hårdt at give beskeden videre til mine fire børn, fortæller Sigurd Nielsen.

Mænd overser tegnene på kræft

Janne Bigaard, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse, fortæller, at foreningen oplever at særligt mænd overser tidlige tegn på kræft.

Og det kan koste menneskeliv, hvis ikke de bliver bedre til at kontakte en læge, når kroppen ikke opfører sig, som den plejer.

- Jo hurtigere man kontakter lægen, jo større er sandsynligheden for, at man overlever, hvis der er tale om en kræftsygdom, siger Janne Bisgaard.

Det er baggrunden for den aktuelle kampagne, vis hovedpunkt er en liste med syv tegn på kræft, man skal være særligt opmærksom på.

Derudover giver Kræftens Bekæmpelse tre gode råd til, hvordan man taler med en person, som man er bekymret for, måske har kræft.

Sigurd Nielsen fra Rimmerhus erkender også, at det ikke er snak om sygdom, der har fyldt i samtalerne i hans vennekreds.

- I min egen verden står det sådan til, at man ikke taler om sygdom med de mænd, man omgiver sig med. Det er teknik, biler og fodbold, siger han.

Efter oplevelsen med tarmkræft kan han dog godt se fornuften i, at det bliver bragt på banen oftere. For han er glad for, han tog til lægen forholdsvis tidligt, og i dag er rask og symptomfri.

- Jeg er stoppet med at spise æbler igen, siger Sigurd Nielsen.

Facebook
Twitter