Til kamp mod skadedyr: Øko-drone skal bombe rapsmarker med insekter

Økologiske droner skal bruges til skadedyrsbekæmpelse i rapsmarker, og projektet har netop fået over syv millioner kroner i støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet.

En drone hænger i luften over en rapsmark - klar til at 'bombe' med biller og snyltehvepse, som skal bekæmpe skadedyr i rapsen. (© Ecobotix)

Skadedyr, der gnaver sig igennem de billedskønne, danske rapsmarker, skal fremover kigge mod himlen og tage sig i agt.

Økologiske droner skal nemlig bekæmpe dem, og projektet med dronerne har netop fået over syv millioner kroner i støtte fra Miljø- og Fødevareministeriet.

Populært sagt skal rapsmarkerne 'bombes' fra luften med nyttige insekter, forklarer direktør Anders Petersen fra firmaet Ecobotix, som leder projektet:

- Vi vil fylde forskellige former for nytteinsekter om bord på dronen og flyve dem ud over marken, og så lade insekterne falde ned på marken, siger han.

Sådan kan et forsøg med nedkastning af mariehøns se ud. (© Ecobotix)

Det er forskellige arter biller og snyltehvepse, som på den måde skal spredes over markerne og bekæmpe de skadelige insekter i rapsen. De er nemlig skadedyrenes naturlige fjender.

Tilskuddet på over 7,8 millioner kroner til udvikling af metoden kommer fra GUDP, et grønt udviklings- og demonstrationsprogram under Miljø- og Fødevareministeriet.

Raps er en af de største afgrøder i Europa, og man oplever, at skadedyrene får nemmere ved at leve der.

Det sker i takt med at forskellige kemikalier, som bliver brugt i sprøjtemidler, bliver udfaset eller forbudt i EU, fortæller direktøren fra Ecobotix.

- Det betyder, at vi er nødt til at kigge efter nogle nye løsninger, og der kan man jo passende kigge på de naturlige fjender, som allerede er ude i markerne, og som vi ved, der virker. Det er det, vi vil gøre i det her projekt, siger Anders Petersen.

Økodronen, der skal bombe nytteinsekter ud over rapsmarker, skal efter planen være færdigudviklet i 2021.

Facebook
Twitter