Tørken kaster skygger over landets største dyrskue

Landsskuet i Herning åbner i dag midt i den værste tørke i over 40 år.

Landsskuet i Herning 2018 er i gang. I år med rekordmange heste og tørkerekord i dansk landbrug. (Foto: © Natacha Tjørnholm - DR)

På landsskuepladsen i Herning er græsset gult og knasende tørt, ligesom på mange af landets marker. Dansk landbrug oplever lige nu den værste tørke i over 40 år, og det sætter sit præg på landets største dyrskue.

- Det kan ikke undgås, at det fylder meget, for hver dag med det her tørre vejr koster penge hjemme på bedriften, siger formanden for Landsskuet i Herning Kristian Gade.

Stort set alle landmænd, han snakker med på skuet, nævner tørken. Det er dog for tidligt at sige noget sikkert om, hvor dyr tørken bliver for det samlede landbrugserhverv.

Men ingen skal være i tvivl om, at det er endog meget alvorligt, siger Landsskuets formand.

- Vi havde en slem tørke i 1992, men det er endnu værre her i 2018. Vi skal helt tilbage til 1976 for at opleve, at der har været nogen lignende. Det kommer til at koste mange penge, men hvor mange kan vi først sige, når vi har høstet, siger Kristian Gade.

Det er naturligt, at alle landmænd på Landsskuet i Herning taler om tørken, for det rammer dem på pengepungen, siger Kristian Gade, formand for Landsskuet i Herning (Foto: © Natacha Tjørnholm - DR)

Alligevel skal landbrugserhvervet insistere på, at Landsskuet de kommende tre dage er en fest, mener han.

- Tørken kaster en vis skygge over Landsskuet, som er en fest for hele landbruget og hele samfundet. Så må vi se, om vi kan lægge tørken bag os den dag, vi fester med skuet, siger formanden.

Landsskueformand: Tørkeforsikring er ikke en mulighed

Organisationen Landbrug & Fødevarer holdt onsdag krisemøde om tørken, hvor man blandt andet besluttede at bede politikerne om at fremrykke udbetaling af landbrugsstøtten. En anden mulighed er at gøre, som i for eksempel USA og Canada, hvor landmænd forsikrer sig mod tørke.

- Umiddelbart lyder det besnærende, hvis det kan lade sig gøre. Det er for sent for i år, og skal vi snakke med forsikringsselskaberne bagefter, kan man forestille sig, at de vil tage sig godt betalt. Jeg tror, at det vil blive en for dyr løsning, siger Kristian Gade.

Landsskuet i Herning forventes at trække op mod 50.000 gæster, der blandt andet kan opleve 2600 forskellige dyr, lige fra malkekøer og heste til kaniner, fjerkræ og katte.