Tommy var skeptisk over for flygtninge - nu har han lige ansat 25 i sin virksomhed

En vestjysk virksomhed satser på flygtninge i produktionen af pyntegrønt til julens dekorationer.

Bøggild og Rasmussen Skovprodukter regner i år med sælge op mod 1.000 tons pyntegrøn og 300.000 kasser mos.

Måske er det en flygtning fra Eritrea, Somalia eller Syrien, der har produceret det gran, der er i din juledekoration.

Virksomheden Bøggild og Rasmussen Skovprodukter i Vemb i Vestjylland har ansat 25 flygtninge, der siden 1. oktober har høstet og pakket pyntegrønt på helt almindelige løn- og arbejdsvilkår.

Men det er ikke idealisme, der har fået virksomhedens grundlægger, Tommy Bøggild Rasmussen, til at ansætte 25 flygtninge.

- Jeg har været stort set som de fleste andre danskere. Jeg var voldsomt vred over, at der kom så mange mennesker rendende ind over vores grænser. Havde de virkelig brug for det, og kom de nu her og ødelagde vores lille Danmark?, siger han.

Men nu er én tredjedel af Tommy Bøggild Rasmussens ansatte flygtninge. Én tredjedel er østeuropæere, mens den sidste tredjedel er danskere.

- Vi havde simpelthen svært ved at skaffe dansk arbejdskraft, forklarer Tommy Bøggild Rasmussen, der regner med, at virksomheden i år vil sælge op mod 1.000 tons pyntegrønt og 300.000 kasser mos.

Inden ansættelsen havde flygtningene været i virksomhedspraktik i en-tre uger på virksomheden.

Tommy Bøgild Rasmussen vil gerne fastansætte alle 25 flygtninge, hvis de er dygtige nok.

Sprog- og kulturforskelle er en udfordring

Det går stærkt med at samle de afklippede grene, stakke og veje dem. Men det er ikke helt problemfrit at ansætte 25 mennesker med forskellige sprog- og kulturbaggrunde.

- Det har været udfordrende. Det har det. Og det vil det nok blive ved med at være et stykke tid. Men jeg synes, at de gør alt, hvad de kan. Og de gør det faktisk godt, siger Tommy Bøggild Rasmussen.

Der er tale om akkordarbejde, og det har givet både flygtningene og virksomheden udfordringer.

- Der kan være nogle, som har tjent rigtigt godt den ene dag, men så slapper de mere af den næste, forklarer Tommy Bøggild Rasmussen.

Tommy Bøggild Rasmussen anslår, at 70 procent af flygtningene holder akkorden hver dag. Og så tager de en snak med dem, hvor det kniber.

”Vores egne problemer falmer lidt”

Mødet med de mange forskellige flygtninge, der typisk kommer fra krigshærgede lande, har påvirket Tommy Bøggild Rasmussen.

- Jeg har lært, at problemerne for os andre kan være én slags. Men når man lærer flygtningene at kende og hører deres historier, så er det som om, at vores egne problemer falmer en lille smule, siger han.

Sæsonen for pyntegrønt varer fra 1. september til 18. december. Men virksomheden producerer også forskellig pynt til blomsterbutikker og emballagekasser til mos. Så der er gang i produktion året rundt og hele tiden behov for arbejdskraft.

Og Tommy Bøggild Rasmussen vil gerne fastansætte alle 25 flygtninge, hvis de er dygtige nok, og virksomheden udvikler sig som planlagt.

Tre flygtninge er allerede blevet fastansat.

Kommunen og 3F jubler

På Holstebro Kommunes jobcenter er de begejstrede for det samarbejdet med Tommy Bøggild Rasmussen.

- Det er helt usædvanligt, at en arbejdsgiver ansætter så mange på almindelige vilkår, siger funktionsleder Karina Viborg.

- Det er jo simpelthen supergodt. Det viser, at man godt kan bruge det, som flygtningene har med sig. Man skal bare tænke lidt ud af boksen, siger Karina Viborg.

Virksomheden har tegnet overenskomst med 3F, og indtil videre er fagforeningen er tilfreds.

- De får udbetalt den rigtige løn, de får feriepenge og pension, så det billiger vi meget, siger faglig sekretær Villiam Andersen fra 3F Holstebro.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter