Tour-vinderen trådte ud af rampelyset - og gik i Brugsen efter rundstykker

Det er ikke mange officielle pip, der er undsluppet Vingegaard efter Tour de France-sejren i sommer. Men i dag inviterede han pressen indenfor.

Jonas Vingegaard vandt Tour de France - og kort efter er det minimalt, hvad sports- og medieverdenen har set til ham. Men han er sulten efter mere. (Foto: © Michael Lyck Poulsen, DR)

Dåbsfester, bryllupper, runde fødselsdage og gravøl.

Hotel Pinenhus ved Glyngøre i det nordvestlige Salling har i årevis samlet lokale familier om de store begivenheder i livet.

Det er nok lidt uden for nummer, at en Tour de France-vinder holder mediedage for danske og udenlandske medier her.

Og så alligevel ikke.

For Tour de France-vinder Jonas Vingegaard på 25 år er familie- og hjemme-menneske af rang. Så naturligvis gør han, som familier på egnen gør, når en begivenhed vokser sig så stor, at køkken-alrummet ikke rækker.

DR har i små fire måneder forsøgt at få et længere interview med verdensstjernen.

Men siden Jonas Vingegaard kom hjem iført den gule trøje fra Frankrig, har han i en periode trukket sig fra både rampelys og en række cykelløb.

- Jeg har ikke undgået medierne som sådan, men jeg har heller ikke opsøgt det. Jeg har bare slappet af og nydt livet og været derhjemme. Set nogle venner og noget familie. Så stille og roligt, siger Jonas Vingegaard.

- Jeg synes stadig, det er så stort, at det på en eller anden måde er svært at forholde sig til. Jeg har altid drømt om at køre Tour de France, men jeg havde selvfølgelig aldrig drømt om at vinde Tour de France, dengang jeg var lille. Så det med at jeg lige pludselig … ja, det gik så hurtigt, siger han.

  • Jonas Vingegaard bliver fejret på Københavns Rådhus onsdag den 27. juli 2022. Søndagen forinden blev han kåret som vinder i Tour de France 2022. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • - Jeg er jo cykelrytter, fordi jeg godt kan lide at cykle. Ikke fordi jeg godt kan lide at være kendt, forklarer Jonas Vingegaard. (Foto: © Michael Lyck Poulsen, DR)
  • Jonas Vingegaard fik to etapesejre og ti etaper iført gul trøje, inden han trillede ind på Champs-Elysees som vinder af Tour de France. REUTERS/Christian Hartmann (Foto: © CHRISTIAN HARTMANN, Ritzau Scanpix)
  • Den sidste folkefest for Tour de France-vinderen Jonas Vingegaard var i hjembyen Glyngøre torsdag den 28. juli 2022, hvor lokale og tilrejsende stod klar til at fejre ham. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Verdensberømthed henter rundstykker i brugsen

Kontrasten er næsten til at bide i.

Tusinder af danskere samledes i sommer for at heppe og hylde den spinkle nordvestjyde, der hurtigt og sikkert overhalede indenom og tog øverste plads på sejrsskamlen ved sommerens Tour de France - sammen med en sikker plads i nyere, dansk sportshistorie.

Få dage senere spankulerede Jonas Vingegaard ned i brugsen i Glyngøre og hentede rundstykker til familien.

Som enhver anden glyngørebo i sin sommerferie hilste han på dem, han kender, snuppede en træningstur på raceren og håbede på godt vejr, så familien kunne komme på tur lidt senere.

- Jeg overvejede, om jeg skulle køre andre cykelløb, men det valgte vi, at jeg ikke skulle, og så fik jeg ligesom tid til at slappe af, forklarer han.

- I Glyngøre er der ikke så meget, der har ændret sig. Jeg er jo stadig bare Jonas, og vi kender jo alle sammen hinanden fra før.

Men bare et smut over Sallingsundbroen til nabobyen Nykøbing Mors - så står det klart, at han ikke er så almindelig, som han føler sig.

- Hvis jeg tager ud og handler derovre, så er det jo selvfølgelig anderledes. Og selvfølgelig har man da vundet Tour de France, men igen - jeg er jo stadig bare den samme, siger Jonas Vingegaard.

- Men jeg tror ligesom, at stormen har lagt sig lidt nu. Så der er ikke det helt store med folk, der vil have selfies og autografer længere. Det var mere den første periode lige efter.

Jonas Vingegaard er med sin sejr i Tour de France blevet et forbillede for både store og små.

Det viser sig, at sådan en tour-sejr er væsentligt sværere at fordøje end et rundstykke fra brugsen.

- Det har jo bare været fuldstændig fantastisk, men også virkelig overvældende, slår han fast.

- Når jeg tænker på Tour de France, så tænker jeg på, at det er de bedste ryttere i verden, der vinder det. Og så tror jeg bare, det føles mærkeligt, at det så pludselig er mig, der har vundet det.

Så i dit eget selvbillede er du ikke den bedste cykelrytter i verden?

- Jeg vil sige, at jeg er da blandt i de bedste i verden, men jeg vil ikke som sådan sige, at jeg generelt er den bedste, nej. Hvis man ser overordnet på det, så har jeg jo kun præsteret i etapeløb. Jeg har ikke rigtigt formået at præstere i éndagsløb endnu, siger Vingegaard og forklarer nøgternt, at verdens bedste cykelrytter skal kunne præstere i det hele.

Kæreste og datter skal med på færre ture

Det er som om, der mangler noget på Hotel Pinenhus i Glyngøre. For vi har vænnet os til at se Jonas Vingegaard i tv med kæresten Trine og datteren Frida inden for rækkevidde.

Men i dag har noget så trivielt som en omgang feber i en småbørnsfamilie sendt mor og datter under dynen - og i øvrigt gjort så meget indhug i farens nattesøvn, at træthed trumfer god, nordvestjysk opdragelse: Et lille gab eller to undslipper tour-stjernen undervejs i interviewet.

Den lille familie er afgørende for Jonas Vingegaard. Det er også derfor, de var med under Tour de France. Og derfor det var dem, han skulle bruge størstedelen af sin tid sammen med bagefter.

- For mig er familien bare det vigtigste, og så er jeg egentlig bare ligeglad med, hvad alle andre synes, siger han.

- Jeg synes da, jeg har været god til at prioritere. Jeg har jo prioriteret familien over alt andet. Det synes jeg jo så også, jeg har fået hug for. Men det er jo sådan, det er. Jeg har bare mine prioriteter i orden.

  • Jonas Vingegaard ses her sammen med sin kæreste Trine Marie Hansen og datteren Frida på podiet på Champs-Élysées i Paris efter sidste etape af Tour de France 2022 søndag den 24. juli 2022.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Jonas Vingegaard fejres på Københavns Rådhus sammen med sin kæreste Trine Marie Hansen og deres datter Frida, onsdag den 27. juli 2022. Jonas Vingegaard vandt Tour de France 2022 søndag.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Tusindvis af mennesker Jonas Vingegaards sejr i Frankrig, i hjembyen Glyngøre og på Københavns Rådhus. Hans familie var med hele vejen. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • Tour de France-vinderen Jonas Vingegaard bliver fejret i hjembyen Glyngøre torsdag den 28. juli 2022. Her er han på scenen på det lokale stadion sammen med kæresten Trine Marie Hansen og datteren Frida.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Henning Bagger)
1 / 4

Han er ikke den eneste på holdet Jumbo Visma, som har familien med sig til løb eller træningslejre. Det er blevet en del af kulturen på holdet.

- Man bruger så meget tid på cykling, og vi har jo en familie, som vi elsker at være sammen med. Jo mere man er sammen med dem, jo gladere er man jo egentlig også. Så jeg tror ligesom, at holdet har indset det her og tænker, at så må vi ligesom få dem til at være en del af det.

I praksis er der dog ikke meget tid til familiehygge under et Tour de France.

- Det er meget begrænset, hvad man kan se hinanden. Det er måske lige efter målstregen, hvor vi har 5-10 minutter sammen. Det ved vi, men vi er bare glade for, at vi kan ses, siger han.

Det er fortsat planen, at kæresten og datteren skal følge Vingegaards karriere på allernærmeste hold. Men formentlig i lidt mindre udstrækning end i år.

- Nu har de været med ude til stort set alle løb, jeg har kørt i år. Det har været en del stressende for dem. Så jeg tror hovedsageligt, det kommer til at blive omkring Tour de France - nogle enkelte etaper i alperne og måske de sidste par etaper.

Til daglig foretrækker Jonas Vingegaard at leve et næsten almindeligt familieliv i Glyngøre ved Limfjorden. Men han har mod på at sætte flere aftryk på det store cykelverdenskort. (Foto: © Michael Lyck Poulsen, DR)

Tour de France næste år er... en mulighed

Når det så er sagt, så skal det også lige siges, at Tour de France-vinderen Vingegaard ikke tager det som en selvfølge, at han ruller med over startstregen til næste års tour.

- Jeg vil i hvert fald gerne, men om det bliver næste år eller året efter, må vi jo så se. Jeg skal snakke med holdet omkring det, og så må vi ligesom finde en løsning sammen.

I år trillede han ind i Frankrig som underdog. Næste år vil han være sidste års vinder - alt andet end en underdog.

- Det tror jeg egentlig, jeg har det fint med. Jeg tror egentlig altid, at folk måske har undervurderet mig en lille smule. Sådan var det også op til touren i år. Specielt i medierne vil jeg sige, og det har jeg jo ikke noget problem med. Og jeg tror heller ikke, jeg har noget problem den anden vej.

Sideløbende med sin hang til rundstykker i familiens skød - så fokuserer han på at blive ved med at udvikle sig som cykelrytter. En sejr i et ugelangt World Tour-etapeløb er på ønskelisten. Og det ville heller ikke være tosset med en sejr mere i Tour de France.

Men én ting ad gangen.

- Jeg håber da, jeg er på startstregen. Ja, det gør jeg.