Tre uger efter operation, der skulle få Sofie til at gå: Sådan går det i dag

Tre uger efter en særlig operation er Sofie Mikkelsen, der er lam, begyndt at få elektroniske impulser gennem sine ben.

25-årige Sofie Mikkelsen er lam, men en helt ny type operation med elektroniske impulser giver et fornyet håb om, at hun kan komme til at gå. (Foto: © Anders Davidsen)

For tre uger siden var DR med, da 25-årige Sofie Mikkelsen, der er lam i benene, fik foretaget en operation, som muligvis kan få hende til at gå igen.

Nu kan lægerne og Sofie fortælle, at operationen ser ud til at være vellykket, og at alt går efter planen.

Det betyder, at man i denne uge begyndte at aktivere de elektroniske impulser, som efter operationen skal gå gennem Sofies ben. Impulserne skal genaktivere nervebanerne, så hun forhåbentlig kan gå igen.

- Jeg kan ikke mærke, at der sker noget, fortæller hun umiddelbart efter, at der for første gang er blevet tændt for de elektroniske impulser.

- Jeg har været utålmodig. Jeg er spændt på at se, om det virker, siger Sofie Mikkelsen, som det næste lange stykke tid går en hård tid i møde med genoptræning med hjælp fra strømmen ned til hendes ben.

For halvandet år siden var hun involveret i en trafikulykke og har været lam siden. Nu er hun den første dansker, som har fået den særlige operation.

Lægerne indopererede fire elektroder i hendes bækken. Nu er sårene så helet tilstrækkeligt til, at der kan sættes gang i de elektroniske impulser, der skal genaktivere nervebanerne.

- Sofies muskler skal i gang igen. De skal lære, at de ikke skal sidde stille, siger Søren Bruno Elmgreen, der er speciallæge i neurologi og ph.d. studerende.

Han fortæller, at alt går efter planen.

Teknologien til operationen kommer fra den schweiziske læge Marc Possover, og operationen er i samarbejde med ham blevet foretaget af læger på Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg.

Både lægerne og Sofie Mikkelsen er glade for, at operationen ser ud til at være vellykket.

- Det er ret vildt, for man er jo lidt nervøs for, at det ikke virker, og at det måske skuffer – både én selv og dem, som har lavet det. Så det er virkelig lækkert og bekræftende, siger Sofie Mikkelsen.

Hun er en af fire patienter med rygmarvsskade, som for nylig har fået operationen. Nu skal de følges af læger og forskere i det første forskningsprojekt af sin art.

- Det er noget, som falder på et tørt sted. Jeg håber selvfølgelig at kunne dokumentere, at der er den effekt, som Mark Possover peger i retning af. For så vil det være stort. Og det vil være rigtig stort for rygmarvsskadede, siger Søren Bruno Elmgreen.