Trods 1.600 årlige dødsfald: Hver anden over 65 skipper influenzavaccine

De danske ældre lever langt fra op til WHO's målsætning for influenzavacciner.

Færrest bliver vaccineret i yderområderne (arkivfoto). (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Scanpix)

Efterårsvejret har for alvor indtaget Danmark, og dermed er det også ved at være sæson for influenza.

I 2017 kostede virussygdommen cirka 1.600 danskere livet. Alligevel halter det med at få taget influenzavaccinen for mange ældre, viser tal fra Statens Seruminstitut.

Det er kun omtrent halvdelen af alle danskere over 65, der lader sig vaccinere mod influenza. Og det er langt fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO's, målsætning om, at 75 procent skal vaccineres.

Influenza kan ramme alle, men især ældre, gravide og kronisk syge risikerer at blive alvorligt syge af virusen. Med vaccinen nedsætter man risikoen for at blive smittet, mens man også nedsætter risikoen for et alvorligt sygdomsforløb, skulle uheldet alligevel være ude.

Færrest vaccineres i yderområderne

Antallet af ældre, der lader sig vaccinere, varierer en del fra landsdel til landsdel, og det er især i yderområderne, at færrest bliver vaccineret.

Flest ældre bliver vaccineret i Hørsholm nord for København, hvor 62 procent bliver vaccineret, mens det står særligt sløjt til med vaccinerne i Vest- og Nordjylland.

Eksempelvis i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor blot 42 procent bliver vaccineret.

Og det ærgrer Henning Willumsgaard, der er lokalformand i Ældre Sagen i Skjern-Tarm.

- Det er ikke helt ufarligt for os, der er fra 75 år og opefter at få influenza. Jeg er selv blevet vaccineret i de sidste 20 år, siger han.

Han hører flere årsager til, at folk ikke bliver vaccineret.

- Nogle siger, at de bliver dårlige af det, andre siger, at de har et princip om, at det er unaturligt at blive vaccineret, og det synes jeg bestemt ikke, at det er, siger Henning Willumsgaard.

Kan være fatalt at misse vaccinen

Ifølge Helle Jacobsgaard, der er chefkonsulent i Apotekerforeningen, som er apotekernes arbejdsgiver- og brancheorganisation, er det ekstremt vigtigt at få vaccinen.

- Det kan være fatalt, hvis ikke man har et stærkt immunforsvar, siger hun.

Hun peger på det praktiske som en forklaring på, at færre i yderområderne bliver vaccineret.

- Det kan godt have noget at gøre med tilgængelighed, altså hvor let er det at komme hen og blive vaccineret, siger hun.

Fra 1. november tilbyder 350 apoteker landet over gratis influenzavaccine, men Helle Jacobsgaard håber på, at endnu flere kommer med på vognen.

- Det håber vi, fordi tilgængeligheden så bliver større, siger hun.