Trods smitterisiko: Efterskoleelever tager hjem på weekend

Det er umuligt at holde på eleverne hele ugen, viser erfaringer fra genåbnede efterskoler i Nord- og Vestjylland.

16-årige Malene Holck Pedersen er taget hjem til familien på weekend fra Efterskolen Han Herred i Nordjylland, hvor hun er elev.

Hun har fået lov - både af forældre og forstander. For hovedet er fyldt.

- Jeg synes, det har været rimeligt hårdt at gå fra at være hjemme i to en halv måned og så pludselig være på efterskolen. Jeg har brug for noget ro i hovedet, forklarer hun.

Hun er langt fra den eneste.

DR Nyheder har været i kontakt med en række af de efterskoler i Nord- og Vestjylland, som kunne genåbne før resten af landet. Alle melder om, at de har elever, som tager hjem i weekenderne, fordi de har brug for en pause.

Men trafikken mellem efterskoler og hjem er et problem, vurderer Viggo Andreasen, lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet.

- Jo flere elever, man sender hjem, jo større risiko løber vi som samfund,og jo mere er efterskolerne med til at starte en smittespredning, siger han.

16-årige Malene Holck Pedersens hverdag på Efterskolen Han Herred består blandt andet af tre timers spring og klatring og volley. En skarp kontrast til hjemmeskolen. (Foto: PRIVATFOTO)

Efterskoler: Umuligt at holde alle elever på skolen

Det er helt urealistisk, at eleverne skal blive på skolen resten af skoleåret, mener viceforstander på Han Herred Efterskole Stine Møldrup Damgaard.

- De har været hjemme i lang tid og har været ret isolerede, og så kommer man tilbage og er sammen med 135 unge mennesker. Langt størstedelen har brug for at komme hjem og få trukket lidt luft ind, siger hun.

DR Nyheder har været i kontakt med i alt 15 efterskoler i Nord- og Vestjylland. Rundringningen viser, at mindst hver fjerde efterskoleelev er taget hjem i denne weekend.

Gennemsnittet dækker dog over større udsving: På Mariager Efterskole er for eksempel tre af 156 elever taget hjem, mens alle 60 elever på Try Efterskole er rejst hjem. På Vedersø Idrætsefterskole er to tredjedele af skolens 180 elever hjemme.

- Nogle af dem har brug for en pause. Andet ville være urealistisk. En efterskolehverdag er udfordrende, så det er hårdt for dem at komme ind i rytmen igen efter to måneder hjemme, siger forstander Kim Skouborg.

Efterskoler er ikke en lukket boble

I den kommende uge åbner resten af landets efterskoler, og 30.000 efterskoleelever vil være fordelt over hele landet. Her vil det samme billede tegne sig, vurderer formand for Efterskoleforeningen, Torben Vind Rasmussen.

- Skolerne arbejder i fuld respekt for det elevklientel, de har med at gøre. Det betyder, hvis en elev kommer og siger: 'Jeg har bare brug for at komme hjem i weekenden,' så skal man jo ikke som skole sige, at det desværre kan ikke lade sig gøre, forklarer han.

Det er ikke fremmed for den matematiske epidemiolog, at efterskoleeleverne har behov for at komme hjem på weekend.

- Jeg kan sagtens forstå det, siger Viggo Andreasen.

- Jeg må bare sige, at hvis man kigger på argumenterne for, hvorfor vi skulle lukke op for efterskolerne, var et af argumenterne, at det var en lukket smittebobbel, som ikke rigtigt påvirkede resten af samfundet, og det argument holder jo ikke rigtigt mere, siger han.

På Efterskolen Han Herred kommer Falck to gange om ugen for at teste eleverne, forklarer viceforstander Stine Møldrup Damgaard. (Foto: PRIVATFOTO)

Tests og en weekend med brætspil, film og hygge

Hjemme hos den 16-årige efterskoleelev Malene Holck Pedersen gør de i familien, hvad de kan, for passe på. Hun og forældrene bliver testet to gange om ugen, fordi de går på arbejde. Og Malene Holck Pedersen holder sig hjemme hele weekenden.

- Det er ikke fordi, man tager ud og tænker, at jeg er uovervindelig. Det er mere det at kunne komme hjem og få ro i hovedet og hygge med familien, forklarer hun.

- Vi har besluttet, at vi skal spille brætspil og se nogle film og bare hygge, siger den 16-årige efterskoleelev.

FacebookTwitter