Trodser anbefalinger: Borgmester giver statsborgerskab med håndtryk

Et nyt lovforslag, som midlertidigt suspenderer krav om håndtryk, behandles i øjeblikket i Folketinget.

Der blev i dag uddelt håndtryk på rådhuset i Ringkøbing. Også selvom Sundhedsstyrelsen fraråder det. (Foto: Marie Frank Mitchell © dr)

Sprit.

Underskrift.

Håndtryk.

Tyskfødte Jana Jørgensen kan i dag kalde sig dansk statsborger, efter at hun sammen med syv andre har givet hånd til Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester under en grundlovsceremoni på rådhuset i Ringkøbing.

- Det er en stor og glædelig dag, som jeg har set frem til længe. Nu er det endeligt lykkedes, siger jana Jørgensen, som fejrer dagen med sin mand og parrets tre sønner.

Ceremonien med håndtryk sker, selvom Sundhedsstyrelsen fraråder alle at give hånd for at mindske spredningen af coronavirusset.

Trods Sundhedsstyrelsens anbefalinger har Jana Jørgensen ingen bekymringer i forhold til smitterisiko.

- Jeg er helt tryg ved det, for vi holder forholdsreglerne, siger Jana Jørgensen.

Det er borgmester Hans Østergaard (V), som giver håndtrykkene – med afspritning af hænder både før og efter hvert håndtryk - også.

- Hvis ikke vi kan give hånd, som smittetrykket er nu, så kunne jeg godt tænke mig at vide, hvornår vi så kan? Jeg er helt tryg og har overhovedet ingen problemer med det. Det håber jeg heller ikke gæsterne har, siger Hans Østergaard.

Minister dropper krav om håndtryk

Efter pres fra regeringens støttepartier, meddelte udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) i midten af april, at regeringen vil droppe kravet om håndtryk ved de såkaldte grundlovsceremonier.

Derfor behandles et nyt lovforslag i øjeblikket i Folketinget. I midten af juni skal politikerne stemme om forslaget, og hvis der er et flertil, vil kravet om håndtryk ved grundlovsceremonierne blive suspenderet på ubestemt tid.

I Vordingborg Kommune tolkede man fejlagtigt ministerens udmelding som om, at kravet om håndtryk allerede i april blev suspenderet. Kommunen måtte derfor trække syv statsborgerskaber tilbage, fordi de gennemførte ceremonien uden håndtryk.

Forvirring omkring håndtrykket har fået flere kommuner til helt at udskyde grundlovsceremonierne og vente med at give nye danskere statsborgerskab.

Borgmester: Håndtryk kan sagtens gennemføres forsvarligt

Ventetiden på dansk statsborgerskab er dog slut i Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor borgmester Hans Østergaard mener, at kollegerne på Christiansborg burde have bedre ting at tage sig til.

- Jeg forstår ikke, at man gør det til så stort et problem. Giver man håndtryk under de rette vilkår med håndsprit, sikrer man, at hygiejnen er på plads, siger han og spørger:

- Hvornår er det, man vil udsætte håndtrykskravet til?

Nedlukning har gjort statsborgerskab ekstra vigtigt

Efter det omdiskuterede håndtryk glæder Jana Jørgensen sig nu over, at hele hendes familie har samme statsborgerskab og de samme rettigheder. Nedlukningen som følge af corona-krisen har nemlig tydeliggjort forskelsbehandlingen mellem familiemedlemmerne.

- Hvis vi havde været ude at rejse og var kommet tilbage, havde vi skulle stå i to forskellige køer på vej tilbage til Danmark, og vi var ikke blevet behandlet på lige vilkår. Udenlandske statsborgere skal nemlig stå et andet sted end danske statsborgere på vej ind i landet, siger Jana Jørgensen.

Jana Jørgensen har ventet tre år på at blive dansk statsborger, og er glad for at det ikke er blevet udsat endnu engang. (Foto: Marie Frank Mitchell © dr)

Hun tør dog endnu ikke juble for meget, da hun frygter at håndtrykket med sprit kan ende med at blive erklæret ugyldigt.

- Når man læser om Vordingborg-sagen, bliver man lidt bekymret og tænker: Gad vide om de godtager det i dag? Indtil det hele er oversået, har jeg stadig lidt sommerfugle i maven, siger hun.

DR har forsøgt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye (S), men han har ikke haft tid til at udtale sig i dag.

Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket at kommentere på sagen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk