Trusler og vold på hospitalet skal forebygges

Undervisning i konflikthåndtering skal forhindre, at patienter og pårørende truer eller slår hospitalsansatte.

Personalet på landets hospitaler risikerer blandt andet at få lussinger af vrede patienter eller pårørende.

Vold og verbale trusler mod hospitalsansatte er et stort problem. Nu skal undervisning i konflikthåndtering og kommunikation forebygge at det sker.

Blandt andet akutmodtagelserne i Herning og Viborg skal i gang med at undervise personalet  med økonomisk støtte fra Forebyggelsesfonden.

Verbale trusler sker ofte

- Der er sygeplejersker, der har fået lussinger og slag, fortæller afdelingssygeplejerske Peter Hansen Jakobsen fra Akutmodtagelsen i Herning.

Fysisk vold sker heldigvis sjældent. Til gengæld er verbale trusler fra patienter og pårørende hyppige.

- Det er udsagn som "Vi ved hvor du bor" eller "Jeg kommer efter dig". Mange gange kan man slå det hen. Omvendt er det noget, der sætter sig, for kan jeg være sikker på, at patienten ikke mener det, siger afdelingssygeplejerske Peter Hansen Jakobsen.

Kommunikation er vigtig

Sygehuspersonalet får i grunduddannelsen redskaber til at håndtere voldelige patienter. Med støtten fra Forebyggelsesfonen kan hospitalerne nu sætte ekstra ind på at forebygge at det sker.

- Kommunikation bliver et af de steder, vi skal sætte ind. Vi vil gøre personalet opmærksomme på at spotte, hvornår en situation kan udvikle sig til en trussel, siger Peter Hansen Jakobsen.

Forebyggelsesfondens nye voldspakke hedder "Få styr på volden". Det er en drejebog, der giver hospitalsansatte råd og vejledning til at undgå at voldelige episoder opstår.

Forebyggelsesfonden har for nylig givet tilsagn om 47 voldspakker til landets hospitaler til et samlet beløb på 11.870.190 kroner.

Facebook
Twitter