Tryk 9 for at springe køen til lægevagten over

Et forsøg skal hjælpe de patienter, der har akut brug for at komme igennem til lægevagten.

Lægevagten tager normalt opkaldene i den rækkefølge, de kommer. Region Midtjylland vil nu finde ud af, om det er muligt at lade nogen slippe foran i køen.

Er det muligt at lave en overhalingsbane, så nogen kommer foran i telefonkøen til lægevagten?

Det tester Region Midtjylland de kommende to uger.

Så en del af dem, der ringer op til lægevagten, bliver mødt af en kvindestemme, som siger: ”Hvis din tilstand er så alvorlig, at du finder det nødvendigt straks at komme igennem til lægen, kan du taste 9 og springe køen over”.

Et sådant tilbud har de færreste brug for, men der kan være nogen, fortæller Jonas Fynboe Ebert, der er læge og Ph.D-studerende på Aarhus Universitet.

- Det henvender sig til de borgere, som ved opkald til lægevagten finder det uoverskueligt at vente, selv tre-fem minutter. Altså de, der har brug for at komme igennem til en læge omgående, siger han.

Halvdelen kan trykke på tast 9

Halvdelen af alle opkald til lægevagten vil i testperioden få mulighed for at trykke 9 på telefonen og komme foran i køen.

- Vi skal i første omgang undersøge om knappen virker, og perspektivet på længere sigt er undersøge, om muligheden for at springe køen øger trygheden og tilfredsheden ved lægevagten, forklarer Jonas Fynboe Ebert.

For eksempel trykken for brystet eller åndenød kan ifølge Jonas Fynboe Ebert være gode grunde til at trykke 9 på telefonen og springe køen over.

Håbet er, at ordningen også kan være med til at reducere antallet af unødvendige opkald til 112.

Hvis forsøget falder godt ud, er det planen at gennemføre et længerevarende forsøg sideløbende i Region Hovedstaden og Region Midtjylland.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.