Turismeforsker til politikere: Lyt til de frustrerede surfere ved Cold Hawaii

Thisted Kommune bør overveje at flytte en omstridt vindmølle, der en del af et større projekt, mener turismeforsker.

Casper Steinfath og alle de andre surfere har givet Cold Hawaii et brand, som risikerer at blive ødelagt, hvis en vindmølle griber ind i det kendte surfspot, Middles, umiddelbart øst for Hanstholm, mener turismeforsker Lise Lyck fra CBS. (Foto: pressefoto)

Det er besværet værd at forsøge at finde en anden placering til en af de tre vindmøller, som efter planen skal opføres ved Hanstholm Havn.

Det mener turismeforsker Lise Lyck fra Copenhagen Business School.

Hendes udmelding kommer efter en uge med en del tovtrækkeri mellem Thisted Kommunes politikere og surferne ved det populære surfområde Cold Hawaii.

Striden skyldes, at kommunen planlægger at opføre tre vindmøller ved Hanstholm Havn. Den ene af de tre møller skal ligge lige ved surfspottet "Middles," som er kendt for at være et af de bedste surfersteder i Europa.

Surferne frygter, at turbulens fra vindmøllerne vil ødelægge surfspottet, og de har sået tvivl om resultaterne i en rapport fra DTU, som slår fast, at møllerne ikke vil ændre forholdene for surferne.

Men nu opfordrer turismeforsker Lise Lyck kommunen til at lytte til surferne. Hun forholder sig ikke til, om forholdene på vandet ændrer sig for dem, men mener, at kommunen bør værne om brandet Cold Hawaii.

- DTU laver tit nogle meget tekniske rapporter, hvor de ikke har efterspørgselssiden inde i billedet. Det er yderst farligt, for efterspørgslen er hele kernen i turistopbygningen. Jeg synes virkelig, at man skal overveje, om man ikke skal finde en anden placering, siger turismeforskeren.

Hun tilføjer:

- Cold Hawaii er et rigtig stort signal for udvikling. Området regnes som en succes i hele Danmark, og det er helt afhængigt af efterspørgslen; Altså om de surfere, der kommer her, bliver ved med at komme.

Men det bliver meget svært at ændre placeringen af den vindmølle, som surferne i Thy har set sig sure på, fortæller Kaj Kirk, formand for Thisted Kommunes klima-, teknik- og miljøudvalg (DF).

Den omstridte vindmølle er nemlig en del af et projekt med to andre møller, siger han.

- Og den er svær at trække ud, uddyber han.

Årsagen til, at politikerne har travlt med at få vedtaget vindmølleplanen, er, at strømpriserne falder per 1. februar 2018.

- Når prisen falder på afregningen, går det ud over indtægten på havnen. Det er derfor, vi håber, at det kan køres hurtigt igennem, siger Kaj Kirk.

De tre møller en del af et samlet hvaneprojekt, der skal skaffe 400 nye arbejdspladser til Hanstholm Havn.