Turistbranchen holder vejret: Det er en skæbnedag

Hvis grænsen ikke snart åbner for turister, vil det betyde lukninger, forudser erhvervslivet.

Vestkysten håber på, at sommerhusene snart kan blive fyldt med tyske turister. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Normalt summer der af liv på Torvet i Ringkøbing. Men i øjeblikket må de kigge langt efter de udenlandske turister.

Derfor holder de vejret, indtil regeringen efter planen senere i dag skal fremlægge en plan for en gradvis genåbning af sommerturismen.

I vaffelboden midt på torvet i Ringkøbing savner ejer Ulrik Bitterhof turisterne.

- De tyske turister er altafgørende for vores butik. Uden turister er der ingen vaffelbod i Ringkøbing, lyder den ærgerlige udmelding Ulrik Bitterhof.

Vaffelboden har i øjeblikket under halvdelen af den normale omsætning på denne tid af året.

- Normalt summer byen af liv, og folk står i kø for at få en af vores is eller kaffer, men nu er det nærmere ekspedienterne, som står i kø og venter på kunder, lyder det fra is-ejeren.

Jacob Muldkjær Rasmussen er købstadschef i Ringkøbing, og han frygter for konsekvenserne for området, hvis især de tyske turister ikke snart får lov til at krydse grænsen.

Ulrik Bitterhof må kigge langt efter kunderne i sin vaffelbod midt på torvet i Ringkøbing. (Foto: Anne-Frida Andersen © dr)

Hvert år lægger turister en kvart milliard kroner i Ringkøbing.

- Derudover kommer de afledte

effekter
, hvor folk er beskæftiget med turisme. Så når turisterne svigter, holder folk også tilbage på forbruget, og det rammer både detailhandlen og spisestederne, siger Jacob Muldkjær Rasmussen.

Købstadschefen håber på en fuld genåbning, men hvis blot tyskerne, som har lejet et sommerhus, kan komme ind, vil det være bedre end ingenting.

Der er 10.000

indbyggere
i Ringkøbing, og Jacob Muldkjær Rasmussen vurderer, at der er dobbelt så mange detailbutikker, som byens størrelse berettiger til. Og det er takket være turisterne.

Derfor vil det få konsekvenser, hvis turisterne ikke får lov at komme.

- Hvis turismen svigter for længe, eller de ikke kan få lov til at komme ind, så vil vi se butikslukninger, lyder det fra købstadschefen.

Truer eksistensgrundlag

Lidt længere nordpå i Thorsminde er stemningen ikke bedre.

Her har campingejer Gerda Johansen været i gang med plæneklipperen for at holde campinggrunden for nogle af de tyske fastlæggere, som på grund af lukningen ikke har kunnet passe deres plads.

Hos Thorsminde Camping er 75 procent af gæsterne fra udlandet – særligt tyskere og nordmænd.

75 procent af gæsterne på Thorsminde Camping er udlændinge. Derfor er det afgørende for turismen, at grænserne bliver åbnet. (Foto: Anne-Frida Andersen © dr)

- Nu skal vi tjene en hel årsindtægt på fire måneder. Så hvad skal vi leve af, hvis de ikke kommer? De er vores eksistensgrundlag, siger Gerda Johansen.

Men hun ærgrer sig også på hele byens vegne.

- Turisterne er livsnerven. Ikke kun for os, men for hele byen. Det er vores gæster, som går ned til købmanden og på restauranter i byen, lyder det fra campingejeren.

Hun mener ikke, Mette Frederiksen behøver bekymre sig om at lade de tyske og norske turister komme til Danmark.

- Med det kendskab jeg har til dem (turisterne, red.), vil de passe på mindst lige så meget som danskerne, siger hun.

Udlændinge forlænger sæsonen

På Camp One Bøjden Strand på Sydfyn savner de også deres udenlandske gæster. Her kommer cirka 25 procent af gæsterne fra udlandet. Og de savner hinanden.

- Jeg har tyske gæster, som næsten dagligt skriver, hvornår de må komme, fortæller Christina Kjær Pedersen, der driver campingpladsen sammen med sin mand.

Normalt er denne vej fyldt med tyske fastlæggere, der nyder udsigten over det sydfynske øhav. I år er pladserne næsten tomme. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Nu er der tomme pladser, hvor de udenlandske nummerplader normalt holder til. Og det er på høje tid, der kommer et svar fra regeringen.

- Danskernes ferie er komprimeret, og de fleste holder ferie i juli, mens tyskerne har mere spredt ferie med mange gæster i både juni og august. Dem ser vi ikke i år, hvis der ikke bliver åbnet op, siger hun.

Ved genåbningsforhandlingerne blev Folketingets partier enige om, at regeringen skulle fremlægge en plan for genåbning af sommerturismen senest i dag, 29. maj.

Facebook
Twitter