Turister fra grænselandet kommer: ’Det betyder penge i kassen og liv på pladsen’

Turister fra visse områder i Tyskland og Sverige kan nu rejse ind i Danmark uden krav om isolation.

Gerda Johansen sammen med Peter - en af de tyske fastliggere. Fastliggerne fik, som en del af fase to, der trådte i kraft tidligere på året, mulighed for at blive på pladsen. (Foto: (privatfoto))

Normalt ville pladsen hos Thorsminde Camping være fuld af tyske turister på denne tid af året.

De eneste besøgende på pladsen lige nu, der har et stort D på nummerpladen, er et par fastliggere.

Men fra i dag kan luften på campingpladsen igen blive fuld af tyske gloser. Tyskere og svenskere kan nemlig igen rejse ind i Danmark uden krav om at skulle gå i isolation, når de rejser ind.

Det er dog kun borgere fra det såkaldte grænseland, der får denne mulighed. I Tyskland betyder det, at borgere i Slesvig-Holsten kan få lov at vende Audi’en eller BMW’en mod Danmark.

- Det betyder penge i kassen og liv på pladsen, siger Gerda Johansen, der er campingmutter på Thorsminde Camping, der normalt har besøg af mange tyske lystfiskere og kitesurfere.

- Vi er bare så klar til, at de kommer. Det betyder også noget for byen – normalt er der fyldt med lystfiskere og glade dage, men vi har bare kigget på en tom by.

Normalt er det særligt tyske lystfiskere og kitesurfere, der besøger campingpladsen ved Thorsminde. (Foto: (Privat foto))

Havde håbet på flere tyskere

Udsigten til tyske turister skyldes genåbningens tredje fase, der fra i dag blandt andet giver mulighed for, at personer bosiddende i grænselandet får lov at rejse ind i Danmark uden at skulle gå i 10 dages isolation ved indrejsen.

Det eneste, der nu kræves for at kunne nyde en ferie i Danmark, er et negativt svar fra en PCR-test, der er taget højst 72 timer inden indrejsetidspunktet.

Midt i glæden over udsigten til tyske turister fra blandt andet Slesvig-Holsten, er der også ærgrelse i turistbranchen over, at der ikke bliver givet samme muligheder til alle borgerne i vores naboland mod syd.

Blandt andet hos sommerhusudlejerne på Rømø.

- Turisterne fra Slesvig-Holsten udgør kun 20 procent af vores tyske kunder normalt, så de kan ikke helt være med til at redde situationen, fortæller souschef i Sol og Strand Rømø, Michaela Rossen, der gerne så yderligere lempelser.

- Vi havde selvfølgelig håbet på, at tyskere fra andre delstater også måtte komme ind i sommerhusene uden at gå i karantæne, siger Michaela Rossen.

- Vi har heldigvis også danske kunder. Det er bare desværre ikke nok. I et normalt coronafrit år har vi 85 procent tyskere, og det er især dem, der lejer i forårsmånederne.

Hos Sol og Strand glæder man sig dog over, at der kan komme nogle tyske turister til vadehavsøen.

- Vi vil hellere tage imod lidt kunder end slet ikke nogen kunder, siger Michaela Rossen.

Den 26. juni forventes det, at fase fire træder i kraft. Den betyder blandt andet, at man med et EU-coronapas kan holde sommerferie i Europa, og turister med coronapas kan holde ferie i Danmark. Ifølge Michaela Rossen fra Sol og Strand er det ikke ensbetydende med, at tyske turister allerede nu tør booke ferie i de sene sommermåneder eller i efteråret. (Foto: (C) DR Nyheder © DR Nyheder)

Flere turister fra nu og frem mod sommer

På Thorsminde Camping kalder man sig en tyskerplads, og campingmutter taler selvfølgelig også tysk. Her så man også gerne, at der blev åbnet op for alle tyske delstater.

- Det er selvfølgelig ikke nok, men der er mange mennesker i Slesvig-Holsten, og det er nærområdet for Danmark, så det vil hjælpe, siger Gerda Johansen.

- Det er en katastrofe, hvis ikke tyskerne får lov at komme, så vi er glade for, at de får lov at komme fra Slesvig-Holsten, siger Gerda Johansen.

Brancherne, der har med turister at gøre, kan dog godt forberede sig på, at der kommer flere til landet i den kommende tid, lyder det fra Udenrigsministeret.

I takt med at flere og flere bliver vaccineret og smittetallene falder, vil der blive åbnet mere op.

- Vi åbner gradvist for mere og mere både ud af landet og ind i landet. Så både feriehusudlejere, men også hotel- og restaurationsbranchen vil kunne se flere turister fra nu af og frem mod sommer, siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør for Organisation og Borgerservice i Udenrigsministeriet.

Men allerede fra i dag forventer campingmutter i Thorsminde, at de første tyske turister dukker op.

- Jeg har savnet dem rigtig meget. Både fordi de er søde mennesker, og fordi det er penge i kassen. Jeg tror halvdelen af vores indtægter er fra udlændinge, og her i foråret er det endnu mere, siger Gerda Johansen.

Facebook
Twitter