Turister valfarter for at opleve danske film- og TV-locations

Når film ruller i biografen og TV-serier i fjernsynet, så får flere danske og internationale turister lyst til at besøge de steder, hvor de er optaget.

1.700 gæster har på et år været forbi Taroks gamle stald, så nu bliver den til et rigtigt museum. (Foto: PR-foto)

Vi vil ikke nøjes med filmoplevelsen i biografen. Stadig flere danske og internationale turister vil se og mærke, hvor film og tv-serier bliver til.

New Zealand oplevede det med Ringenes Herre-filmene, Aarhus mærkede det med TV-serien Dicte, og Skive rider stadig på Tarokbølgen, selvom det er over et halvt år siden filmen blev vist.

Filmturisme blomstrer

Historien om den legendariske travhest Tarok fra Skive, er blevet en del af et voksende fænomen herhjemme - nemlig filmturisme.

Første gang filmturismen blev dokumenteret, var efter TV2-serien 'Strisser på Samsø' i 1997, hvor antallet af turister de steg med ti procent de efterfølgende tre år.

- I oplevelsesøkonomisk sammenhæng, så vil turisterne gerne have en særlig oplevelse. Vi skal have noget, som gør lidt ekstra ud af det - om der er mad eller filmturisme. Det er med til at styrke oplevelsen som turist, siger Anne Marit Waade, som er lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet.

Enorm interesse

Tarokfilmen gik i biografen for over et halvt år siden, men alligevel forsøger man at drive turisme på filmen og hestens historie.

På et år har 1.700 gæster været forbi Taroks gamle stald, så nu bliver den til et rigtigt museum, fortæller staldejeren Anne Marie Kristensen.

Turister kan tage en guidet Taroktur, og i påsken åbnede en særlig Tarok-vandrerute, som knytter sig til hesten og filmen og nu åbner snart et Tarok-museum i hestens gamle stald.

Tarokturister strømmer til stalden

- Det er også kommet bag på os at interessen er så stor. Vi har slet set ikke set det komme. Det er noget, som langsomt har udviklet sig, og vi har taget det til os og tænkt, så lad os da gribe drømmen, siger Anne Marie Kristensen.

Det nye museum på gården Hagenshøj i Skive kommer til at hedde "Tarok og Stald Kima Museet" og bliver indviet Kr. Himmelsfartsdag.