Udlændingestramning rulles tilbage: Afskaffer fodlænker på udrejsecenter

Politik med hovedet under armen, lyder kritikken.

Beboere på Kærshovedgård skal ikke længere kunne afsone med fodlænke. Kun syv personer har haft fodlænke på. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Fodlænker er snart fortid på Udrejsecenter Kærshovedgård.

I et nyt lovforslag lægger regeringen op til at afskaffe muligheden for, at kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold, som overtræder deres opholds- og meldepligt, kan varetægtsfængsles og afsone deres straf i fodlænke.

Det er ellers mindre end to år siden, at regeringen selv indførte muligheden som en del af en tidligere strammer-pakke, hvor det var nummer 89 og 91 på listen over regeringens 100 stramninger.

Men nu kalder Inger Støjberg tilbagetrækningen en ny stramning.

- Vi ønsker ganske enkelt at skærpe straffene, og vi sender et meget klart signal om, at vi skærper dem netop ved at sende folk i fængsel, i stedet for at man kan sidde på Kærshovedgård, siger Venstres udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg.

Siden muligheden med fodlænke på Kærshovedgaard blev indført i marts 2017, har syv personer benyttet sig af muligheden, oplyser Kriminalforsorgen.

Et lille antal, erkender Inger Støjberg, men afviser, at det var en dårlig ide.

- Det her skal i høj grad ses ud fra et samfundsmæssigt perspektiv, og om vi har lyst til, at de her mennesker skal have retten til at afsone i fodlænke, eller vi synes, at de skal i et lukket fængsel så vidt muligt, siger Inger Støjberg.

Radikale: Politik med hovedet under armen

Regeringens og Dansk Folkepartis tilbagetrækning af stramningen fra 2017 vækker undren hos De Radikale.

- Det understreger bare, at man laver lovgivning med hovedet under armen, lyder det fra udlændingeordfører Andreas Steenberg.

Han peger på, at kun fem udlændinge har siddet varetægtsfængslet med fodlænke på Kærshovedgård, og to har delvist afsonet deres straf i fodlænke på Kærshovedgård.

- Det viser, at udlændingepolitikken sejler i Danmark, når man ikke ser effekten af de love, man vedtager, før man afskaffer dem igen, siger Andreas Steenberg.

Her små to år efter indførelsen af fodlænke udkommer regeringen med endnu en lovpakke med udlændingestramninger som opfølgning på finanslovsaftalen med Dansk Folkeparti.

Men afskaffelse af fodlænkeordningen fremgår ikke af finanslovsaftalen, konstaterer udlændingeordfører Søren Søndergaard fra Enhedslisten.

- Det er endnu et eksempel på en fejlvurdering, som regeringen tydeligvis forsøger at holde skjult, da det ikke fremgik af finanslovsaftalen, at man nu vil afskaffe det her, siger Søren Søndergaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter