Udsigt til gylden kornhøst i år: Danske planteavlere får historisk høje priser for korn

20 millioner ton indespærret korn i Ukraine har sendt prisen på korn på himmelflugt.

Prognosen for den kommende høst er god, fordi vejret i foråret artede sig så godt, at planterne har et stærkt og dybt rodnet i år, hvilket gør dem ret robuste, oplyser landboforeningen Fjordland. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Årets høst kan blive historisk værdifuld for landmændene, for kornpriserne er helt i top. Alene prisen på hvede er fordoblet i forhold til samme tid sidste år.

Så det er ikke så tosset at være planteavler for tiden, siger chefen for planteavl hos Landboforeningen Fjordland, Henrik Hornstrup.

- Priserne er historisk høje, og så tegner sommerens høst faktisk også til at blive rigtig god, siger han.

Udsigten til en gylden kornhøst sker dog på en ulykkelig baggrund, nemlig krigen i Ukraine.

Landet sælger normalt masser af korn til resten af verdenen, men det har den russiske invasion sat en stopper for. Derfor ligger der omkring 20 millioner ton korn på lager i Ukraine. Det har sendt efterspørgslen i vejret – og dermed også kornpriserne.

- De 20 millioner ton korn, der står i siloer i Ukraine nu, skulle have været ude på verdensmarkedet. Og lige om lidt starter også høsten i Ukraine de steder, hvor de har fået sået. Når kornet står i siloer og ikke kommer derfra, trækker det priserne op, siger Henrik Hornstrup.

Planteavler Martin Alstrup har 330 hektar jord, hvor han blandt andet dyrker maltbyg. Han oplever, at priserne på korn er fordoblet i forhold til sidste år. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR)

Det mærker blandt andre planteavler Martin Alstrup ved Ikast, der også er næstformand i Familielandbruget Vestjylland. Han har i alt 330 hektar marker med forskellige kornsorter, blandt andet maltbyg.

- Priserne på korn er siden sidste år steget omkring en hundredkroneseddel, fortæller han.

Kornpriserne opgøres per tønde, som er 100 kilo. Priserne svinger meget på kornbørserne dag for dag, men Martin Alstrup har solgt foderkorn til grise og køer for omkring 220 kroner per tønde og maltbyg til cirka 300 kroner tønden. Det er omkring det dobbelte af, hvad priserne var på samme tidspunkt sidste år.

Alligevel er han ikke jublende glad, for hans udgifter til el, gødning og andre råstoffer er også steget.

- Vores udgifter er også fordoblet. Vi kan kun håbe, at udsigten til en god avl holder til høst.

Han følger nøje med i krigens udvikling i Ukraine. For de indespærrede 20 millioner tons korn er lidt af en joker, når det gælder prisudviklingen. Når de store lagre engang rammer verdensmarkedet, vil det give et stort prisdyk på kornbørserne.

- Jeg synes, det er en noget usikker situation. For vi ved godt, at når de kan få korn ud, så har vi ikke de her høje priser mere.

For andre danske landmænd, for eksempel svineproducenterne, gør de høje kornpriser ondt i øjeblikket, fordi det er blevet markant dyrere at fodre dyrene. Dem tænker Martin Alstrup også på.

- Vi er jo kolleger. Vi lever af hinanden, så vi er ikke interesseret i, at de skal lukke. Vi planteavlere vil gerne have høje priser, men vi skal kunne være her alle sammen, siger han.

Fattige lande tvinger kornpris ned

Vi skal heller ikke forvente, at de tårnhøje kornpriser vil fortsætte. Det siger Palle Jakobsen, der er handelsrådgiver og indehaver af analysefirmaet Agrocom.dk i Viborg.

For flere lande har nu ikke længere råd til at købe kornet, og det tvinger sælgerne til at regulere priserne.

- I en lang række fattige lande i Afrika og i Asien bruger befolkningen stort set alle deres penge på mad. Så når priserne stiger, må de lægge deres forbrug om. Så svaret fra verdensmarkedet på de høje kornpriser har været, at de ikke har råd til at købe, og eksporten ud af EU er gået i stå, fortæller Palle Jakobsen.

De seneste uger er kornprisen da også faldet en del på børserne.

- Det er ikke anderledes, end når du sælger et hus. Vil du have syv millioner kroner for huset, og der ikke er købere på den anden side af 6 millioner, må du sætte prisen ned for at få det solgt. Det samme med kornet. Prisen er ved at falde for at genfinde interesse fra importnationerne.

Palle Jakobsen forudser et prisfald på 25 til 30 procent.