Udvises af Danmark: Gerardo har arbejdet for meget

26-årig studerende fra Venezuela mister et job hos Siemens og mister et års studie, fordi han har arbejdet for mange timer som natportier.

Gerardo José Lopez Rodriguez fra Venezuela har haft et studiejob som natportier på hotel i København, hvor han enkelte måneder har arbejdet mere end 87 timer om måneden, som reglerne siger. Nu skal han udvises af Danmark.

1. september skulle 26-årige Gerardo José Lopez Rodriguez fra Venezuela være begyndt i indkøbsafdelingen hos Siemens Wind Power i Brande - i en stilling, hvor han skulle lave strategiske markedsundersøgelser på det globale marked.

Jobbet hos Siemens er et led i hans uddannelse på Copenhagen Business School, hvor han tager en Master of Science in Business, Language and Culture.

Nu står Gerardo i stedet til at skulle forlade Danmark senest 2. oktober, fordi han har arbejdet for mange timer som natportier under sit studie. Et job, som betaler for hans husleje og ophold i Danmark.

Ifølge reglerne må studerende fra tredjeverdenslande højest arbejde 87 timer om måneden.

- Jeg har arbejdet nogle timer for meget i to måneder, men i andre måneder har jeg arbejdet langt mindre end de 87 timer. Så kigger man samlet over hele perioden, har jeg ikke arbejdet for meget, siger Gerardo Rodriguez, der afviser, at han bevidst har overskredet grænsen.

- Problemet er nogle teknikaliteter, som jeg ikke forstod, da jeg fik min tilladelse, siger Gerardo.

Skal være ude inden 2. oktober

Gerardo Rodriguez har fået et brev fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration med besked om, at han skal forlade Danmark senest 2. oktober.

Dermed må han opgive jobbet hos Siemens i Brande og den lejlighed i Tørring i Hedensted Kommune, som står klar. Samtidig risikerer han at miste et års studie på CBS.

- Det vil være en katastrofe for mig, hvis jeg mister de fag, jeg allerede har bestået. For bliver jeg udvist, svarer det til at man dropper ud af uddannelsen, siger Gerardo.

Gerardo taler flydende dansk foruden spansk, engelsk og portugisisk. Færdigheder som han ville kunne få stor gavn af i jobbet hos Siemens i Brande, hvor det var planen at han skulle lave strategiske markedsundersøgelser på det globale marked.

Siemens: Konkurrencekraft sættes tilbage

Hos Siemens Wind Power vil man ikke udtale sig om reglerne, der nu fører til, at Geraldo José Lopez Rodriguez mister sin opholdstilladelse.

- Vi er bedre til at lave vindmøller end dansk integrationspolitik, siger Siemens pressechef Rasmus Windfeld.

- Når det er sagt, så er vi glade for de 800 udlændinge fra 80 forskellige nationer, vi har, ligesom vores 7000 danskere og vi ville også have været glade for Gerardo. Hver gang en virksomhed som vores bliver stoppet i at ansætte dem, vi skal bruge af administrative grunde, sætter det Danmarks konkurrencekraft tilbage, siger Rasmus Windfeld.

Gerardo Rodriguez sag minder meget om en tilsvarende sag, hvor ingeniørstuderende Marius Youbi fra Cameroun ligeledes blev udvist af Danmark, fordi han havde arbejdet mere ved siden af sine studier, end reglerne tillader.

Efter massive protester, demonstration i Herning og flere politikers indgriben fik Marius Youbi i februar igen opholdstilladelse i Danmark.

I kølvandet på Marius-sagen blev alle partier i Folketinget undtagen Dansk Folkeparti enige om, at reglerne skulle ændres.

Integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) sagde i den forbindelse til P4 Midt & Vest:

- Til efteråret kommer vi til at kigge på reglerne, fordi vi skal diskutere rekruttering. Det vil forhåbentligt give nogle mere rimelige regler i fremtiden.

Utilfredshed med minister

Socialdemokratiets folketingsmedlem Mattias Tesfaye er utilfreds med, at der endnu ikke er sket noget. Han har nu bedt om en redegørelse.

- Jeg vil vide, hvad hun har gjort for at følge op. Nu står vi et halvt år efter Marius-sagen med endnu en sag, siger Mattias Tesfaye.

26-årige Gerardo José Lopez Rodriguez fra Venezuela har via sin advokat klaget til Styrelsen for International Rekruttering og Integration over sin udvisning, men har endnu ikke modtaget et svar.

- Min plan var at blive i Danmark efter endt uddannelse, arbejde her og bidrage til Danmark, siger Gerardo, der også har en dansk kæreste.