Ulovlig streaming: Vil have politi på nettet, som vi har politi på gaden

Det skal være lettere at blokere hjemmesider med ulovlig streaming, lyder det fra Rettighedsalliancen.

Det er svært at finde bagmændene bag ulovlig streaming. (Foto: (Grafik) Signe Heiredal)

Du bryder loven, hvis du ser gratis sport på nettet. Men du bliver sjældent stillet til ansvar for det.

Derfor vil Rettighedsalliancen, som bekæmper ulovlig streaming af blandt sport og musik, have tilført ekstra værktøjer til politiet.

- Den digitale kriminalitet eksploderer, og de digitale kriminelle er meget innovative. Der er politiet nødt til at have nogle værktøjer. Det kan for eksempel være et blokeringsværktøj, som vi kan se virker. Vi kan stoppe 75 procent af trafikken til sådanne sites ved at blokere dem, fortæller Maria Fredenlund, der er direktør i Rettighedsalliancen.

I øjeblikket kan Rettighedsalliancen afprøve en formodet ulovlig hjemmeside med en sag ved domstolen. Hvis de får en kendelse, kan teleselskaberne blokere hjemmesiden ved, at der kommer et skilt op, hvor brugeren får at vide, at hjemmesiden er ulovlig.

Men det er ikke effektivt nok, hvis det står til Rettighedsalliancen.

- Den proces der er i dag følger ikke med dynamikken på internettet. For det tager tid at komme forbi domstolen, siger Maria Fredenlund og tilføjer:

- Den digitale kriminalitet er så omfattende i dag, at det slet ikke er en opgave, vi kan løfte alene. Og da der er tale om kriminalitet, er det en politiopgave og ikke noget private virksomheder som sådan kan håndhæve, siger direktøren fra Rettighedsalliancen, som arbejder for at beskytte rettighedshavere inden for blandt andet tv og musik.

Sidste år overvågede de 28 ulovlige hjemmesider, der tilsammen blev besøgt knap 6,3 millioner gange af danskere.

Teleindustrien, der er teleselskabernes branchesamarbejde, anbefaler sine medlemmer at lave en blokering, hvis en domstol har kendt siden ulovlig.

- Erfaringen viser, at blokering er effektivt, og vi har et fint samarbejde med blandt andet Rettighedsalliancen. Men der skal være et klart hjemmelgrundlag for at blokere. Retssikkerheden skal være i orden, siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Teleindustrien opdaterer løbende en liste over sider, hvor der foreligger en dom om blokering.

Politisk opbakning

Problemet med ulovlig streaming har allerede politikernes bevågenhed.

- Det er i mine øjne vigtigt, at både borgere og erhvervslivet ved, at politiet tager ulovlige downloads alvorligt, og at det kan få strafferetlige konsekvenser, hvis man bryder ophavsretten. Jeg vil naturligvis følge arbejdet, og hvis det viser sig, at der er behov for yderligere tiltag, så er jeg åben for det, skriver Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i et skriftligt svar til DR P4 Midt & Vest.

Medieordfører Mogens Jensen fra Socialdemokraterne er enig med Rettighedsalliancen og vil gerne være med til at styrke politiet.

- Vi er nødt til at gå stærkere ind mod den kriminalitet, der foregår på internettet, siger Mogens Jensen.

Han påpeger, at politiet allerede har mulighed for at blokere hjemmesider, når det gælder terror, og den mulighed ønsker han at udbrede til andre ulovlige sider på nettet.

- Jeg mener, at mulighederne er der. Det handler om at politiet og Justistsministeriet gør et stykke arbejde for, at det kommer til at ske, når det gælder ulovlig streaming, siger Mogens Jensen, som vil kalde ministeren i samråd om emnet i løbet af efteråret.

Også hos regeringspartiet Venstre ser medieordfører Mads Fuglede positivt på at give politiet flere værktøjer.

Et ønske, som Rettighedsalliancen håber bliver en realitet.

- Det er vigtigt, at myndighederne sender nogle klare signaler – også på internettet. Vi har politiet på gaden, men vi mangler det i den grad på nettet, lyder det fra Maria Fredenlund.

- Vi vil gerne have, at loven bliver håndhævet, og at der bliver begået så lidt kriminelt som muligt - både på nettet og andre steder, siger Mads Fuglede.

Facebook
Twitter