Ulovlige plakater fjernet fra ulveplantage: Ulve-overvåger bliver udråbt som 'åndssvag'

Naturstyrelsen har fjernet flere ulovlige plakater fra ulveområde og truer med politianmeldelse.

Thomas Boesdal arbejder mange timer om ugen frivilligt som ulveovervåger for ulveforskere i Danmark. Nu er han blevet hængt ud på plakater i det område, hvor ulven holder til. (Foto: Dr)
Det er ulvelorte som disse, Thomas Boesdal og en anden frivillig hjælper forskerne med at indsamle. Ud fra ulvens ekskrementer kan forskerne blive klogere på ulvenes færden, deres byttedyr og meget andet. (Foto: Dr)

'Dette makkerpar er stukket af fra åndssvageforsorgen, de har været væk i lang tid.'

Sådan siger teksten på en række plakater, som ulovligt er hængt op flere steder i ulveområdet Stråsø Plantage i Vestjylland.

Plakaterne har også billeder af to frivillige ulveovervågere, som hjælper forskere på Naturhistorisk Museum med at indhente information om de danske ulve, der bor i området.

Én af dem er Thomas Boesdal, der blandt andet indsamler ulvelorte som en del af det frivillige arbejde. Han tager sagen med et glimt i øjet

- Ja, man skal jo nok være lidt åndssvag for at gå og stikke fingrene i lort, siger han med et grin.

Plakaterne ærgrer forskningschef hos Naturhistorisk Museum Kent Olsen. Han er én af de ulveforskere, som nyder godt af, at frivillige hjælper med at indsamle materiale om de danske ulve. (Foto: Dr)

I et mere alvorligt tonefald tilføjer han, at han langt hellere vil tale med plakaternes ophavsmænd og få en god snak om ulven.

Truer med politianmeldelse

Naturstyrelsen har været ude og fjerne plakaterne flere steder.

- Sådan noget skal man absolut ikke hænge op uden at have en grundejers tilladelse, og det er helt klart, at vi ville sige nej, hvis vi blev spurgt, siger skovfoged i Naturstyrelsen Vestjylland, Jens Henrik Jakobsen

Frivillig ulveovervåger Thomas Boesdal tilser vildtovervågningskameraer i ulveområdet og sikrer, at billeder af ulve kommer videre til ulveforskerne. (Foto: Dr)

Sagen er endnu ikke meldt til politiet, siger Jens Henrik Jakobsen, men det kan ske, hvis nye plakater bliver sat op i ulveområdet.

Ulveforsker: 'Det gør mig decideret trist'

Ifølge teksten på plakaten skal man ringe til et bestemt telefonnummer, hvis man ser de to ulveovervågere. Nummeret tilhører forskningsansvarlig Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum, som nyder godt af de to frivilliges arbejdskraft.

- Det gør mig decideret trist, at nogen finder det legitimt at skyde på de her frivillige, som lægger et enormt stykke arbejde i at understøtte overvågningen af ulv i Danmark, siger han.

Kent Olsen er glad for, at plakaterne er pillet ned igen.

- Der er ingen tvivl om, at sådan nogle skilte her er med til at give ballade, som ikke er konstruktiv, hverken i forhold til lokale lodsejere eller overvågningsarbejdet. Det er helt igennem ikke ønskværdigt, at det fortsætter, siger han.

Ulvestemningen er vendt i skoven

Generelt oplever den frivillige ulveovervåger Thomas Boesdal, at stemningen omkring ulven er vendt blandt gæsterne i skoven i Stråsø Plantage.

- Tidligere var det lidt op ad bakke, men når vi møder folk ude i skoven nu, er de meget interesseret i ulven og stiller masser af spørgsmål, siger han.

Han deler gerne ud af sin viden om rovdyret og viser for eksempel billeder fra de vildtovervågningskameraer, som han færdes i skoven for at tømme for billeder.

- På en solskinsdag skal jeg sætte et par timer af til at snakke med folk, hvis jeg går en tur i skoven. Og det vil jeg gerne.

FacebookTwitter