Ulve, nej tak: "Jeg vil trygt kunne tage på picnictur med min familie"

Henrik Sahlholdt Nielsen er imod ulven og forventer at melde sig ind i den nye forening Ulvefrit Danmark.

Henrik Sahlholdt Nielsen frygter ulvekobler og ønsker at få mulighed for at skyde ulven. (Foto: © Troels Esmarch)

I aften er der stiftende generalforsamling i den nye forening Ulvefrit Danmark, hvori holdningen er klar: Ulve hører ikke til i Danmark.

Henrik Sahlholdt Nielsen er en af dem, der vil deltage i forsamlingen og som forventer at melde sig ind i foreningen.

- Nu vil jeg se, hvorfor foreningen opstår, og hvad den står for. Foreningen hedder Ulvefrit Danmark, og det, synes jeg, lyder spændende, for ulven gavner ikke med noget som helst, siger Henrik Sahlholdt Nielsen.

Han har set ulven fem til seks gange og bor med sin familie nær Ulfborg i Vestjylland, hvor ulvene har slået sig ned.

Nu frygter han, at ulven formerer sig, og at der kommer ulvekobler.

- Hvad så når der er 20 nye ulve? Så har jeg ikke lyst til at færdes ude på hedearealer med mine børn, for så kan man ikke føle sig tryg og tage på en picnictur, siger Henrik Sahlholdt Nielsen.

I sin egen familie ønsker han ikke at skabe unødig frygt hos sine børn, og indtil nu har familien ikke ændret vaner i dagligdagen.

- Indtil videre er det mest min kone, som snakker om, om vi ikke skal købe svampe og tyttebær i stedet for at samle selv. Så det her er også for, at vi ikke skal nå dertil, siger Henrik Sahlholdt Nielsen, som selv er jæger.

I juli filmede Henrik Sahlholdt Nielsen de fem hvalpe, der blev født sidste forår, og han fortæller, at han har set ulve fem til seks gange.

- Når jeg har set, at den overhovedet ikke har udvist skyhed, og det er også det, jeg hører fra andre, der har set den. Man skal råbe af den, før den glider lidt af, siger Henrik Sahlholdt Nielsen.

Vil have lov til at skyde ulve

Henrik Sahlholdt Nielsen går ikke ind for en decideret udryddelse af ulven. Men han håber, at foreningen kan være med til at ændre den nuværende forvaltningsplan, så landmænd har mulighed for at regulere og skyde ulven, hvis den æder hans dyr.

- Men også hvis jeg ser en ulv i min gårdsplads, eller hvis mine børn går på grusvejen og en ulv lunter langs vejen, så vil jeg have lov til at skyde den. Også uden man skal igennem et tungt skrivebordsarbejde inden, siger Henrik Sahlholdt Nielsen.

Derudover håber han, at foreningen kan være med til at lave et forum til debat.

- Det skal være et modtræk til den nuværende debat, for den, synes jeg, er malet lyserødt op. For der er nogen, som har det meget tæt på, og de er ladt i stikken. Vi er nødt til at se hinandens syn af sagen, siger Henrik Sahlholdt Nielsen.

- Der skal være et sted, hvor man kan fortælle, hvad der foregår og fortælle om sine oplevelser med ulven, og hvad der sker derude. Så folk kan forholde sig til ulven i stedet for, at det er noget, de har læst et sted, siger Henrik Sahlholdt Nielsen.