Ulveforskere: Hjælp os med at finde de danske ulve

Forskerne bag det nationale ulveregister beder om hjælp til at finde spor efter ulve.

I september i år fangede et vildtkamera en ulveflok i Torsted ved Ulfborg i Vestjylland. Det er sådanne observationer, som forskerne gerne vil have flere af. (Foto: Henrik Sahlholdt)

Hjælp os med at finde de danske ulve. Sådan lyder opfordringen fra de forskere, der arbejder med at kortlægge den danske ulvebestand.

- Danmark er virkelig, virkelig stor, når man skal finde nålen i høstakken. Det er ulven i den her sammenhæng, siger projektleder Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Forskerne vil gerne have oplysninger om alt lige fra ulvehyl, døde dyr til spor og afføring.

- Dokumentér det med mobiltelefonen. Hvis du tager et billede af afføring, så læg en genstand med kendte mål ved siden af, så størrelsen kan bekræftes af forskerne, siger Kent Olsen.

1. november 2017 har Danmark fået en officiel, national bestandsovervågning af ulv under Miljø- og Fødevareministeriet. Hver eneste ulv skal registreres, og det er Naturhistorisk Museum i Aarhus og DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, der står for opgaven.

- Offentligheden har gennem de seneste fem år vist, at de er gode til at spotte ulve. Vi har fået mange observationer, men nu har vi brug for flere, så vi kan kortlægge, hvor vi har ulve, hvor mange forskellige vi har, kønsfordeling og indbyrdes slægtsskab, siger Kent Olsen.

Danmark fik i sommer sit først kuld ulvehvalpe i over 200 år. Siden er interessen for ulvene eksploderet. Det nationale ulveregister er især interesseret i at få klarlagt, hvor mange ulve, der etablerer sig fast i Danmark.

- Når de etablerer sig, får det betydning for forvaltningen af ulve, siger projektleder Kent Olsen.

Han opfordrer især ejere af vildtkameraer til at sende billeder ind, hvis kameraet fanger en ulv.

- Billeder og andre spor bruger vi til at beslutte, hvornår vi eftersøger DNA i et bestemt område, så vi i sidste ende kan lave individkoder på de enkelte ulve i Danmark, siger han.

Informationerne i det nationale ulveregister bliver brugt til at træffe beslutninger om, hvordan ulven skal forvaltes i den danske natur.

Hvis du vil være frivillig ulveobservatør, kan du sende billeder eller observationer via www.ulveatlas.dk