Ulvevenner kritiserer Naturstyrelsen: 'I passer ikke godt nok på ulvene'

Foreningen Ulvetid klager over, at Naturstyrelsen tillader stort orienteringsløb i det område, hvor ulvene yngler i Danmark.

Foreningen Ulvetid er bekymret for, at ulvene i Danmark ikke får ro nok til at yngle, når Naturstyrelsen tillader store arrangementer i ulvenes leveområder. (Foto: © Ulvetracking.dk)

Naturstyrelsen passer ikke godt nok på ulvene i Stråsø Plantage mellem Holstebro, Herning og Ringkøbing.

Det mener den landsdækkende forening, Ulvetid, der har sendt en klage til Naturstyrelsen.

- Det er Naturstyrelsens opgave at sikre, at ulvene får fred og ro. Og det sikrer de ikke, siger foreningens talsmand Ole Pedersen.

Uroen i plantagen skyldes, at Naturstyrelsen har godkendt ulvesafari, ulvetracking og senest et tre dage langt orienteringsløb i påsken i Stråsø Plantage, hvor knap 1900 deltagere samt yderligere cirka 1000 officials og tilskuere vil lægge vejen forbi naturområdet.

Plantagen er et kendt ynglested for ulve, og det høje aktivitetsniveau strider imod EUs habitatdirektiv, der blandt andet forpligter Naturstyrelsen til at forhindre forsætlig forstyrrelse af ulve, mener Ole Pedersen.

- Hvis vi kigger på lovgivningen, er der ingen diskussion. Så skal der sikres nogle områder, hvor ulven skal have fred, siger talsmanden for Ulvetid.

Naturstyrelsen: Masser af plads til ulven

Naturstyrelsen behandler netop nu klagen fra Ulvetid, men styrelsen mener ikke, at man vægter menneskelige aktiviteter højere end ulvens vilkår.

- Klagen er efter vores mening ikke berettiget. Stråsøområdet er et meget stort naturområde med 5200 hektar statsejede arealer, hvor løbet er begrænset til cirka 1200 hektar, siger skovrider Poul Ravnsbæk fra Naturstyrelsen Vestjylland.

Han mener, at styrelsen i samarbejde med løbsarrangørerne har fundet en model, hvor løbet kan afvikles bedst muligt under hensynstagen til ulven.

- Vi skal passe på naturen og dens væsener. Vi skal sørge for, at folk kan komme ud og opleve den, og her mener vi, at vi indenfor det gældende regelsæt har fundet en god balance, siger skovrideren.

Styrelsen mener samtidigt, at det er meget lidt sandsynligt, at løberne møder en ulv på deres vej, da ulven er et sky dyr.

Nyt ulvepar i Stråsø Plantage

Det var i Stråsø Plantage, at et ulvepar i 2017 fik et kuld hvalpe. Siden er parret forsvundet, men seniorforsker Peter Sunde fra Institut for Bioscience på Aarhus Universitet kunne i sidste uge bekræfte, at et nyt ulvepar har etableret sig i området. Ulveparret består af en tæve fra det gamle par og en ny hanulv fra Tyskland.

Hvorvidt det nye ulvepar har hvalpe på vej i år er uvist.

Men når ulvene netop yngler i Stråsøområdet, burde Naturstyrelsen gøre mere for at sikre dyrene fred og ro, mener Ole Pedersen, talsmand for foreningen Ulvetid.

- Har de hvalpe, kræver det ekstra meget ro. I Stråsø er der forstyrrelser, hvilket vi mener er i strid med direktivet, siger han.

Til sommer skal Stråsø Plantage efter planen også være vært for en afdeling af VM i Mountainbike.

Tæt på Stråsø Plantage ligger Sandfær Plantage, hvor 25 får onsdag døde efter angreb fra et rovdyr. Fårene gik i indhegning med et defekt ulvehegn. Dna-prøver skal nu endelig fastslå, om det var en ulv, der angreb fårene.

Rettelse : Det fremgik tidligere af artiklen, at der var 3000 deltagere i løbet. Det er præciseret i artiklen, at det samlede antal gæster i plantagen forventes at være 3000, fordelt på knap 1900 deltagere og yderligere 1000 officials og tilskuere.