Undgå at flere patienter dør i weekenden: Sundhedsvæsnet har allerede løsninger

I Struer Kommune kan sygehuslæger henvise patienter til akutpladser. Det gavner både patient og samfund.

Der findes masser af løsninger til at organisere sundhedsvæsnet mere smart, mener taskforce. Udfordringen er at få dem kortlagt. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Sundhedsvæsenet sidder selv med en række kort på hånden, hvis man skal undgå overbelægning og risiko for højere dødelighed blandt patienter, der bliver indlagt akut i weekenden.

Budskabet kommer fra selskabet DOP:H, som er en frivillig arbejdsgruppe for innovativ tænkning i sundhedsvæsenet.

Udmeldingen kommer, efter at et studie fra akutafdelingen på Regionshospitalet i Viborg blev offentliggjort tidligere på ugen: Forskeren bag kom frem til, at kritisk syge patienter har større risiko for at dø under indlæggelse i weekenden end på hverdage.

En af de konkrete løsninger på problemet er lægestyrede akutpladser - noget, de allerede har i Struer Kommune. Løsningen er ret unik.

- Alle kommuner har nogle akutpladser, men det er ikke alle kommuner, der tilbyder, at sygehuslæger kan henvise patienter til pladsen. I stort set alle landets kommuner er det kommunerne selv, der visiterer til akutpladserne, siger læge og konsulent Oluf Bitsch fra DOP:H.

Ikke desto mindre bør flere gøre som i Struer, mener han. For nogle akutte patienter er for raske til at være indlagt på sygehuset, men for dårlige til at være i eget hjem med støtte fra akutteam og hjemmepleje.

- Så kan man i stedet bruge sådan en mellemstation som akutafsnittet i Struer, forklarer han.

I Struer mener de, det er oplagt, at andre kopierer deres løsning med lægestyrede akutpladser.

- Vi har gode erfaringer med det, siger Grethe Hestbæk (SF), formand for for sundhedsudvalget i Struer Kommune.

Oluf Bitsch peger på, at der er en samfundsøkonomisk interesse i at holde indsatsen på det, der er nødvendigt og ikke mere. Og løsningen her er en spændende måde at løse et overbelægningsproblem ved at lave om på organisationen, mener han.

- Man vil i hvert fald kunne tage noget af presset af. Det er oplagt, siger Oluf Bitsch.

Der findes allerede en række andre tiltag i sundhedsvæsnet, hvor en organisationsændring kan få tingene til at glide lettere og bedre, er vurderingen fra DOP:H.

- Hvis bare vi kan forstå at få dem samlet op og gjort dem anvendelige på landsplan, siger Oluf Bitsch.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk