Ung landmand vil kun have danske ansatte på svinefarm

Udlændinge blandt medarbejderne øger risikoen for at tale forbi hinanden og begå fejl, bekræfter udviklingscenter Seges.

Selv små fejltagelser kan koste dyrt, når man producerer mange svin. Derfor kan sprog- og kulturbarrier ende med at koste svinebønderne mange penge og føre til arbejdsulykker. (© Colourbox)

En ung landmand fra Mors går mod strømmen og vil forsøge at få udelukkende danske medarbejdere i sin svinebesætning.Landmand Christoffer Hensberg fra Øster Assels på Mors mener, at udlændinge blandt medarbejderne øger risikoen for at tale forbi hinanden i hverdagen.- Det vil vi gerne undgå, for selv små fejltagelser koster dyrt, siger han.

Selv små fejltagelser koster dyrt.Christoffer Hensberg, landmand, MorsRekrutteringsmaterialet lilleDet kan imidlertid være svært for Christoffer Hensberg at finde danske ansatte, der både kan og vil arbejde på gården.På landbrugsskolen var de 35 på holdet - kun fem ville arbejde med svin.Det skyldes branchens lidt blakkede ry i forhold til eksempelvis lange arbejdstider og dårlig påresseomtale, mener Christoffer Hensberg.

Danskere øger sikkerhedenOg der er noget om snakken, når landmanden fra Mors taler om dyrebare fejltagelser på grund af udenlandsk arbejdskraft, lyder det fra landbrugets videnscenter, Seges.Her laver man kurser netop i at integrere udlændinge i faget.

- Der er det helt afgørende, at de fejl ikke begås. Og det er ikke kun ud fra et økonomisk perspektiv - det er også ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv. For små fejl kan være afgørende marginaler i et stadig mere presset fag, siger udviklingschef Jakob Lave fra Seges.Vi tror, når vi har givet en opgave, så bliver den også løst, hvis der ikke lyder spørgsmål om denJakob Lave, udviklingschef, SegesDansk ledelsesfacon kan give problemerIfølge Jakob Lave sker misforståelserne rundt omkring på gårdene på grund sproglige og kulturelle forskelle - og ikke mindst den danske ledelsesfacon:- Fordi vores ledelsesstruktur er så flad. Det vil sige, vi tror, når vi har givet en opgave, så bliver den også løst, hvis der ikke lyder spørgsmål om den, tilføjer han.Det skaber forvirring på mange danske gårde. Derfor kan Jakob Lave godt se pointen i kun at have danske ansatte.- Jeg tror, man mindsker noget bøvl. Men omvendt så vil jeg ikke sige, at det ikke kan fungere med udenlandsk arbejdskraft. Det gør det rigtigt mange steder, siger han. 

Facebook
Twitter