Unge demonstrerer for klimaet verden over: 'Vi skal ruske op i magthaverne'

Skoleelever i hele verden demonstrerede i dag - også i Viborg.

Mere end hundrede børn og unge i Viborg byttede i dag skoletaskerne og matematikbøgerne ud med bannere, taler og kampråb.

Sammen med titusindvis af andre unge i hele verden droppede de undervisningen for at tage del i en verdensomspændende klimastrejke.

- At beskytte os selv for klimaforandringerne er vigtigere, end at jeg lærer en formel i matematik, siger 17-årige Alma Petrine Nielsen fra Viborg Katedralskole, og uddyber:

- Hvis jeg bare sidder på bænken i skolen, beskytter jeg kun min egen fremtid. Men hvis jeg ikke beskytter vores allesammens fremtid, er der jo ikke noget, jeg kan leve for.

Elevernes mål er at få politikerne til i højere grad at lytte til klimaforskernes bekymring for klimaet og leve op til målene i Paris-aftalen. Det gør de nemlig ikke på nuværende tidspunkt, siger Alma Petrine Nielsen.

- Politikerne burde leve op til Paris-aftalen og ikke strække det ud i langdrag, som de gør i dag.

 • (Foto: Anders Davidsen - DR)
 • 15-årige Edith Vels fra Viborg Private Realskole holder tale for de fremmødte. (Foto: Anders Davidsen - DR)
 • I Vejle gik de i samlet flok med bannere. (Foto: Miriam Leegaard Jacobsen)
 • Børn og unge samledes først på torvet i Sorø. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)
 • I Sorø deltog også yngre børn i klimastrejken. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)
 • Amalie Jordansen og Astrid Bjørn Parlo havde valgt at strejke fra undervisningen på Flakkebjerg Efterskole. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)
 • Op mod 500 børn og unge gik i optog fra torvet i Sorø til rådhuset. (Foto: Ann Smed Madsen © (c) DR)
1 / 7

Vi skal handle, ikke tale

I Danmark har Den Grønne Studenterbevægelse organiseret strejken, som tæller elever i mindst 27 forskellige byer.

Og i netop Viborg er det 15-årige Edith Vels fra Viborg Private Realskole, der står bag initiativet. Både folkeskole- og gymnasieelever er dukket op, og hun er stolt af, at de er samlet så mange til strejken foran rådhuset:

- Jeg synes, det er gået helt fantastisk. Jeg er utrolig stolt af, at der er kommet så mange mennesker, også selvom det regner, siger hun og uddyber:

- På grund af klimaforandringerne kommer det til at regne mere og i større mængder. Men vi er ligeglade, for sagen er større og vigtigere end os, og derfor kan vi godt få vådt hår og fryse lidt.

Edith Vels foreslår, at vi skal fokusere mere på vindenergi. Og så skal det være billigere at køre elbil og hybridbil. Hun nævner også, at vi måske endda kan lave en bilfri søndag, som de gjorde i 1970'erne. Men det vigtigste er, at politikerne tager ansvar, siger hun.

- Det er utrolig vigtigt, at vi rusker op i politikerne og magthaverne, som alt for længe har ignoreret os og gjort det til noget, vi taler om, men ikke handler på. Vi har spildt alt for mange år på at gøre alt for lidt.

Statsminister: Vi gør meget, men er ikke i mål

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var forbi demonstrationen i København, hvor han talte med nogle af de unge.

- Vi gør meget, men man har ikke gjort nok, før man er i mål, erkender statsministeren.

Han peger på, at der for nyligt er vedtaget en havvindmøllepark, der kommer til at producere strøm til 800.000 husstande, og at man ikke vil nyregistrere danske benzin- og dieselbiler fra 2030.

- Vi får i dag omkring 55 milliarder kroner i statskassen fra benzin- og dieselbiler, og dem bruger vi blandt andet til at forske i grøn omstilling. Så vi kan ikke bare undvære pengene, og derfor har vi nedsat et arbejde for at finde ud af, hvordan gør vi det i praksis, siger Lars Løkke Rasmussen.

På verdensplan er det bevægelsen "FridaysForFuture", som holder snor i de planlagte strejker, der finder sted i mindst 957 byer i 82 lande.

Herunder kan du se billeder fra strejker rundt i verden.

 • Unge demonstrerer foran Buckingham Palace i London. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)
 • Der var også protester i Zurich i Schweiz. (Foto: WALTER BIERI © Scanpix)
 • I Paris var demonstranter i drabelige udklædninger. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)
 • I Nairobi i Kenya gik studerende også på gaden. (Foto: Dai Kurokawa © Scanpix)
 • Her er demonstranter foran London Eye. (Foto: ISABEL INFANTES © Scanpix)
1 / 5