Unge fiskere skulle have millionstøtte til at købe fartøjer: Kun Peter er hjulpet på vej

Det er kun lykkedes én fisker at få støtte fra tilskudsordning. Det er for svært at få del i pengene, mener fiskeriformand.

30-årige Peter Skou Dalsgaard har fået fod på eget dæk, efter han fik statens hjælp til at købe sin drømmebåd, kutteren SK919 Margrethe P, Fuur. (Foto: DR Midt & Vest og privatfoto)

Sidste sommer fik unge fiskere muligheden for at få en økonomisk håndsrækning til at blive skipper på eget skib med en tilskudspulje fra staten på 10 millioner kroner.

I alt har ni personer søgt puljen, men indtil videre har kun én eneste fisker fået støtte, og det er Peter Skou Dalsgaard fra Fur.

- Det har gjort, at jeg har fået muligheden for at købe den båd, jeg har drømt om, siden jeg var bette, og så stadigvæk kunne forsørge min familie uden at skylde banken alt for mange penge, siger han.

Én af årsagerne til, at kun én enkelt fisker har fået støtte, er, at puljen er for svær at få del i, mener Kurt Madsen, der er formand for Thyborøn og Thorsminde Fiskeriforening.

- Dengang vi fik ordningen, troede vi bare, at det var som at trykke på en knap, så ville de, der opfyldte betingelserne, kunne få støtten. Men det har været lidt længere undervejs, fortæller han.

Fra båden SK919 Margrethe P fanger Peter Skou Dalsgaard blandt andet muslinger og østers. Han har fået et tilskud fra staten på omkring 500.000 kroner til at købe båden. (Foto: PRIVATFOTO)

I 2016 var gennemsnitsalderen for fartøjsejere 57 år. På Fur mener skipper Peter Skou Dalsgaard, at der er behov for at få flere af tilskudspengene ud at arbejde.

- Der er efterhånden rigtig mange ældre fiskere, der er parate til at gå på pension, og der er nødt til at være nogle nye til at overtage. Men det koster jo en formue at komme ind i det her erhverv, siger han.

Udenrigsministeriet, der administrerer ordningen, bekræfter, at man er ved at se på mulighederne for at lempe ordningen.

Millionstøtte til første fartøj

  • Tilskudsordningen "Yngre fiskeres førstegangsetablering" indeholder 10 millioner kroner.

  • Der gives støtte op til 25 procent af anskaffelsesprisen for et nyt fartøj, dog med et loft på 500.000 kroner.

  • Fiskerne skal blandt andet være under 40 år og aldrig have ejet en båd før for at kunne få tilskud.

  • Ni personer har søgt ordningen.

Facebook
Twitter