Unge fravælger erhvervsuddannelse på grund af lang transporttid

Afstand skal ikke afgøre unges uddannelsesvalg, lyder det fra Danske Regioner.

I 2020 vil der mangle 30.000 faglærte, vurderer Danske Regioner. ARKIVFOTO. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Elle, belle, gymnasium eller erhvervsskole?

Det spørgsmål bliver for ofte afgjort af, hvor lang transporttiden til uddannelsesstedet er.

Sådan lyder det fra Danske Regioner, der har udarbejdet et kort med 20 byer, hvor der er mere end 20 kilometer til den nærmeste erhvervsuddannelse.

Samtidig vurderer Danske Regioner, at der er i 2020 vil mangle 30.000 faglærte.

Rektor på HTX og Skjern Tekniske Skole John Lemming er ikke i tvivl om, at det, at nogle vil få langt til skole, måske får dem til at vælge deres næste prioritet.

- Bor man for eksempel i Hvide Sande, så er det nemmere at tage på gymnasiet i Ringkøbing, end det er at tage på teknisk skole i Skjern, siger han.

Løsningen kan ifølge Danske Regioner være lokale satellitafdelinger til de eksisterende erhvervsskoler. Men den idé falder ikke i god jord hos John Lemming.

- Hvis vi spredte uddannelserne, ville vi også skulle sprede det udstyr og de dygtige lærerkræfter, vi har, og det ville simpelthen ødelægge den kvalitet, vi har i vores tekniske uddannelser, siger han.

Ifølge Hanne Paustian Tind, der er koordinator hos Ungdommens uddannelsesvejledning i Nordvestjylland, er der også andet end afstand, der betyder noget.

- Erhvervsuddannelserne står stærkt i landområderne. I Lemvig er der for eksempel flere unge, der vælger en erhvervsuddannelse i forhold gennemsnittet, siger hun.

Hanne Paustian Tind mener derfor, at dobbelt SU til erhvervsuddannelserne og kvoter på gymnasiernes optag kan være lige så gode løsninger som lokale satellitafdelinger.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.