Unge kristendemokrater advarer mod abortmodstand: 'Partiet bliver ikke moderne, når vi ikke indser, hvordan samfundet hænger sammen i dag'

Kampen mod den fri abort er nødt til at ryge i baggrunden, mener formand for Kristendemokraternes ungdom.

21-årige Hanna-Maria Lyng er formand for Kristendemokratisk Ungdom. (Privatfoto)

Formanden er smuttet ud ad døren, og samme vej går flere medlemmer, efter Kristendemokraternes nu tidligere formand, Isabella Arendt, tirsdag trak sig fra både posten og partiet.

Det kommer oveni, at partiets eneste folketingsmedlem, Jens Rohde fra Viborg, ikke ønsker at genopstille.

Det hele får nu Kristendemokratisk Ungdom til at råbe op.

Formand Hanna-Maria Lyng fra Hobro efterlyser blandt andet, at nogle af de ældre medlemmer fra moderpartiet får en mere liberal holdning til spørgsmålet om abort.

- Man skal huske på ikke at blande sin religion med det politiske. Det tror jeg, der er mange af dem, der har været med fra starten af, nemt kommer til at gøre, siger hun.

Netop spørgsmålet om fri abort er noget, der splitter partiet. Og ifølge DR's politiske analytiker Christine Cordsen var det sandsynligvis dét, der fik Isabella Arendt til at sige stop.

Spørgsmålet er derfor også, hvor længe Hanna-Maria Lyng har lyst til at fortsætte kampen med at overbevise dele af det kristendemokratiske bagland.

- Jeg vil næsten sige, indtil det virker. Men det er måske også lidt svært at se, om det virker. Der er nogle, som jeg ikke tror, vi kan rykke, siger Hanna-Maria Lyng.

Hun slår fast, at hver enkelt medlem naturligvis har ret til at have sin egen holdning til fri abort.

- Men det er jo et problem, for partiet bliver ikke moderne, når vi ikke indser, hvordan samfundet hænger sammen i dag, siger hun.

Fri abort er 'virkeligheden'

Fungerende formand for Kristendemokraterne, Marianne Karlsmose fra Tarm, pointerer, at det står helt klart, hvor partiet anno 2022 står i forhold til spørgsmålet om fri abort.

- Vi arbejder inden for rammerne af den abortlovgivning, vi har i dag, om kvinders ret til abort i de første 12 uger. Det er sådan, virkeligheden er, siger hun.

Derudover arbejder partiet for at nedbringe aborttallet med rådgivning, forebyggelse og familiepolitik.

- Og det oplever jeg, at jeg og Hanna-Maria er meget enige om, og at det er et meget stort flertal, der står bag det. Og det er den linje, vi kommer til at føre i Folketinget, siger hun.

Hun kalder det selv 'meget voldsomt', at partiets formand fra den ene dag til den anden stopper og helt melder sig ud af partiet.

- Derfor er det meget forståeligt, at der også er andre, der følger det lige i nuet. Men jeg tror, vi får styr på tropperne igen og får tænkt os godt om og så holder fast i, at vores værdier og projekt er uforandret, siger Marianne Karlsmose.

Ikke den første krise for KD

Hun får opbakning af Roger Buch, der er valgforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Han siger, at partiet i disse dage er 'groggy', men at historien viser, at det vil rejse sig igen.

- Det er et parti med nogle historiske rødder og en base af meget garvede folk, som har været med rigtig længe, og som har oplevet mange andre kriser. Det skal de nok komme over, selvom det selvfølgelig er et kæmpe chok, siger han.

Han påpeger, at partiet ved seneste folketingsvalg var nogle få hundrede stemmer fra at få et kredsmandat og dermed tre medlemmer i Folketinget.

- Det var uendeligt tæt på sidste gang, og det er længe siden, det har været det. Så det kan jo ske igen. jeg synes bestemt ikke, man skal skrive det her parti ud af dansk politik, siger Roger Buch.